Kina počinje kažnjavati tajvanske separatiste: “Tko zaboravi domovinu, neće proći dobro”

Kina će ljude koji podrže neovisnost Tajvana doživotno sankcionirati, rekla je u petak glasnogovornica kineskog ureda za poslove s Tajvanom, piše Nikkei Asia.

Ovo je prvi put da je Kina navodi konkretne kazne za ljude za koje se smatra da su protajvanski separatisti jer rastu napetosti između kopna i otoka koji Kina smatra svojim vlastitim. Kineski ured je imenovao tajvanskog premijera Su Tseng-changa, predsjednika parlamenta You Si-kuna i ministra vanjskih poslova Josepha Wua kao osobe koje se “tvrdoglavo zalažu za tajvansku neovisnost” te su prvi puta objavili u da su i službeno sastavili popis takvih ljudi.

Kina će nametnuti kazne ljudima s popisa: neće im dopustiti da uđu na kopno i u kineske posebne administrativne regije Hong Kong i Macau, rekla je glasnogovornica Zhu Fenglian u današnjem priopćenju. Ljudima s crne liste neće biti dopušteno surađivati ​​s poslovnim subjektima ili osobama s kopna, niti će njihovim tvrtkama ili subjektima koji ih financiraju biti dopušteno da surađuju s Kinom, rekla je. Ovo bi mogao biti problem tajvanskim političarima jer se njihove kampanje dobrim dijelom oslanjanju na donacije tvrtki od kojih dobar dio surađuje s “kopnom”. Deseci tisuća Tajvanaca trenutno rade u Kini.

Kina će također poduzeti “sve druge potrebne mjere” protiv tih separatista, rekla je Zhu. Tvrdi da je poruka koju Peking želi poslati pristašama tajvanske neovisnosti iduća: “Oni koji zaborave svoje pretke, izdaju domovinu i podijele zemlju, nikada neće završiti dobro i bit će odbačeni od naroda i osuđeni kroz povijest”. Taipei još nije odgovorio na potez Pekinga.

Komentari

komentar





You may also like