Kina podržala spremnost EU u zalaganju za multilateralizam i poštenu trgovinu

Kinesko Ministarstvo trgovine odgovorilo je na objavu dokumenata Europske komisije o trgovinskoj politici. Europska komisija fokusirala se na zajednički rad Kine i EU u cilju zaštite autoriteta multilateralnog trgovinskog sustava, kao i jačanja solidarnosti i povjerenja među članicama Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

„Kina je uvijek bila aktivno uključena i bila je važan sudionik i potpora WTO-u. Budući da se WTO trenutno suočava s ozbiljnim problemima, Kina i EU moraju udružiti snage”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

Kina očekuje povećanje transparentnosti politike EU-a, korištenje poštenog, nediskriminirajućeg pristupa i novih pristupa na polju međunarodne trgovine i ulaganja, dodalo je ministarstvo, dodajući da različiti socijalni sustavi i ekonomski modeli ne bi smjeli spriječiti obje strane u ostvarivanju obostrano korisne suradnje.

Prema dokumentu EK, Europska unija će nametnuti stroža ograničenja nadzora stranih ulaganja, nadzora izvoza, državne nabave i stranih subvencija, dodalo je kinesko ministarstvo, i kazalo kako različiti socijalni sustavi i ekonomski modeli ne bi smjeli spriječiti obje strane u ostvarivanju obostrano korisne suradnje. Također je izrazilo nadu da će se obje strane protiviti unilateralizmu i protekcionizmu i pridonijeti bržem oporavku svjetskog gospodarstva.

 

 
 

Komentari

komentar

You may also like