Kina podupire netom objavljenu rusku koncepciju sigurnosti u Perzijskom zaljevu

Prije nekoliko dana Geopolitika News objavila je analizu o najnovijoj ruskoj koncepciji, usmjerenoj na osiguranje sigurnosti u zoni Perzijskg zeljeva i Hormuškog tjesnaca (vidi poveznicu ispod teksta), pri tom naglasivši, kako se Moskva na taj način, vjerojatno, (in)direktno suprostavlja američkom samostalnom pokušaju formiranja međunarodne kolacije s tom istom svrhom, u kojoj, naravno, ne bi bilo niti Rusije niti Kine. Rusija, time, očito daje do znanja kako se oko te regije, izrazito bogate energentima ali i opterećene terorističkim ugrozama ne tako daleko od ruskih granica, o svemu tome i nju nešto mora pitati.

A da se radi upravo o tome (alternativi američkoj koncepciji, u kojoj Rusija mudro ostavlja prostor i za američko sudjelovanje iako svjesna da od toga neće biti ništa) potvrđuje i jučerašnja vijest, objavljena u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, prema kojoj Kina pozdravlja prijedlog ruske koncepcije za osiguranje sigurnosti u Perzijskom zaljevu. „Kineska strana pozdravlja upravo prijedlog ruske strane o osiguranju sigurnosti u Perzijskom zaljevu. Mi smo spremni s drugim zemljama učvrstiti kontakte i surađivati po tom pitanju“, izjavila je glasnogovornica kineskog MVP Hua Chunying.

Također je kazala kako za osiguranje sigurnosti u Perzijskom zaljevu zemlje regije moraju razvijati dobrosusjedske odnose  na temelju međusobnog uvažavanja i ne miješanja u unutarnje poslove drugih zemalja, a da međunarodna zajednica tome mora pripomoći i igrati konstruktivnu ulogu.

Ova je izjava kineskog MVP u potpunosti na tragu ruske koncepcije, koja je u Moskvi već predstavljena predstavnicima arapskih država, Irana, Turske, petorice stalnih članica VS UN-a, EU, Arapske lige i BRIKS-a.

Iz svega je ovoga razvidno kako prava „igra“ oko Irana tek predstoji i da su u njoj ključni globalni igrači već zauzeli svoje pozicije – „pro“ i „contra“ Teherana. Štoviše! Ovaj kineski potez može se promatrati i puno šire: kao još jednu potvrdu teza (i iz samoga SAD-a) o stvorenom čvrstom strateškom partnerstvu između Rusije i Kine po ključnim pitanjima iz međunarodnih odnosa. Obje zemlje su, čini se, već odavno izgubile bilo kakve iluzije o mogućem reguliranju svojih političkih odnosa sa SAD-om i pripremaju se za ulogu koju im je Washington namjenio – dugoročnih američkih strateških suparnika i konkurenata. Ni Moskva ni Peking tu ne mogu ništa promijeniti, već se jedino pokušati prilagoditi i imati razrađene planove djelovanja A, B, C, … A tako se, očito, i ponašaju.

Zoran Meter: Rusija predstavila svoju koncepciju sigurnosti u Perzijskom zaljevu, suprostavljenu SAD-u





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like