Kina pomaže Rusiji u vojnoj operaciji u Ukrajini: čelnica američke obavještajne službe

Novi strateški koncept NATO saveza predviđa svoje protivljenje Kini kako bi se spriječilo da ona naruši postojeći svjetski poredak, izjavio je to jučer u Madridu, gdje se održava dvodnevni summit na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, američki državni tajnik Antony Blinken, a prenosi ruska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, odnosi s Kinom su među najsloženijim i najznačajnijim od svih odnosa koje NATO održava s drugim zemljama. I oni imaju aspekte koji su jasno natjecateljske prirode.

“I moramo biti sigurni da će ovo natjecanje biti pošteno i vrlo odlučno sudjelovati u njemu. U isto vrijeme, postoje aspekti u kojima sve više moramo osporiti ono što Kina radi. Jedna od stvari koje on čini je da nastoji potkopati međunarodni poredak utemeljen na pravilima kojeg držimo, u koji vjerujemo, u koji smo pomogli u izgradnji”, kazao je Blinken.

Napomenuo je da je novi Strateški koncept koji je usvojio NATO blok zapravo plan kako će članice saveza zajedno djelovati u svijetu.

“Prvi put u ovom strateškom konceptu vidimo Kinu, koja je zabrinjavajuća za sve zemlje NATO-a…“ Istovremeno je dodao kako postoje područja u kojima se članice sjevernoatlantskog bloka nadaju nastavku suradnje s Kinom.

Koncept tvrdi da Kina nastoji kontrolirati ključne industrijske i logističke sektore i time povećati svoj utjecaj u pokušaju da promijeni svjetski poredak. Zasebno, u dokumentu se napominje da “NRK brzo širi svoj nuklearni arsenal i razvija sve sofisticiranije sustave isporuke bez povećanja transparentnosti [u ovom području aktivnosti] ili dobre vjere [u poštivanju načela] kontrole i minimiziranja rizika.”





S druge strane, direktorica američke nacionalne obavještajne službe Avril Haynes izjavila je jučer kako kineske vlasti iza kulisa pomažu Rusiji u vojnoj operaciji u Ukrajini.

“Kina je jednostavno u vrlo neugodnoj poziciji da se potrudi da javno ne zauzme kritički stav prema Rusiji na očigledan i jasan način kako to čine mnogi naši saveznici. A u isto vrijeme vidimo ih kako pomažu Rusiji na razne načine iza kulisa, ponekad očitije ili manje očito”, kazala je Haynes.

Prethodno je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian izjavio kako kineska vlada poziva druge zemlje da se ne pokušavaju miješati i ograničiti trgovinsku suradnju Kine s Rusijom. Naveo je primjer Sjedinjenih Država koje su, pod izlikom kineske potpore ruskom vojnom i obrambenom sektoru, uvele sankcije protiv pet kineskih tvrtki, vršeći pritisak na njih.





Prema riječima kineskog diplomata, to je u suprotnosti s međunarodnim pravom, budući da Sjedinjene Države nisu dobile ovlasti UN-a za takve radnje. Tako su uveli jednostrane sankcije i eksteritorijalnu nadležnost.

“Kina i Rusija provode normalnu trgovinsku i gospodarsku suradnju temeljenu na načelima međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi, koja ne bi smjela biti podložna bilo kakvom miješanju ili ograničenjima trećih strana”, kazao je Zhao Lijian.

 

Komentari

komentar

You may also like