Kina poručila: “NATO je zaostatak iz Hladnog rata”

Kinesko poslanstvo pri EU danas je opet objasnilo zašto je Peking podržao poziv Moskve da se obuzda proširenje NATO-a na istok. Izjava kineskog poslanstva pri EU je objavljena na njihovoj internetskoj stranici, a nastala je kao dio odgovora glavnom tajniku NATO saveza Jensu Stoltenbergu, koji je optužio Peking da “uskraćuje suverenim nacijama pravo da sami biraju”.

“NATO je zaostatak iz Hladnog rata. Trideset godina nakon završetka Hladnog rata, NATO nastavlja širiti svoj geografski opseg i raspon operacija te se uključuje u blokovsku politiku i konfrontaciju. Takva politika nije pogodna za globalnu sigurnost i stabilnost. Kina smatra da regionalnu sigurnost ne treba jamčiti jačanjem ili širenjem vojnih blokova. Pozivamo NATO da odustane od hladnoratovskog mentaliteta i ideološke pristranosti, poštuje suverenitet, sigurnost, interese kao i raznolikost civilizacija, povijesti i kulture drugih zemalja. Želimo da NATO objektivno i nepristrano gleda na miran razvoj drugih zemalja te da čini više za povećanje međusobnog povjerenja među zemljama”, piše u priopćenju Kine.

Peking je nešto slično već potpisao u zajedničkoj izjavi ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga prošlog tjedna. Stoltenberg se u ponedjeljak osvrnuo na taj potez Putina i Xija, rekavši da se ” po prvi put Kina pridružuje Rusiji u pozivu NATO-u da prestane primati nove članice”.

Komentari

komentar

You may also like