Kina poručila Izraelu da “prestane zadirati” u palestinsku zemlju

Kina je pozvala Izrael da “prestane zadirati” u zemlju i resurse palestinskog naroda, izvještava Anadolu.

“Od početka ove godine, Izrael je nastavio s unilateralnim akcijama odobravanja povratka, izgradnje novih naselja i legalizacije naselja”, kazao je Vijeću sigurnosti UN-a Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Kine pri UN-u. Vijeće sigurnosti raspravljalo je o situaciji na Bliskom istoku, stoji u priopćenju kineske misije pri UN-u.

Geng je kazao da aktivnosti izraelskog naseljavanja krše međunarodno pravo i Rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti UN-a, dodajući: “Povijesni status quo vjerskih svetih mjesta u Jeruzalemu mora se poštivati ​​i podržavati.” “Tražimo od Izraela da odmah prekine te akcije i prestane zadirati u zemlju i resurse palestinskog naroda”, rekao je.

Ukazujući na napetosti na okupiranim palestinskim teritorijima, Geng je rekao da je visoki izraelski sigurnosni dužnosnik ušao u kompleks džamije Al-Aqsa po drugi put ove godine i “prouzročio obnavljanje napetosti”. Anadolu piše da je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir u nedjelju nasilno ušao u kompleks džamije Al-Aqsa te je potom tvrdio da je Izrael vlasnik tog svetog mjesta. Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Tursku, Francusku, Jordan, Katar, Maleziju i Egipat osudilo je provokaciju i ministrovu zapaljivu retoriku.

“Što se tiče vjerskih svetih mjesta, Izrael mora zaustaviti svoje provokacije, zajamčiti pravo muslimanskim vjernicima na bogoslužje, podržati mir i tišinu vjerskih svetih mjesta i poštivati ​​skrbništvo Jordana”, rekao je kineski diplomat Vijeću sigurnosti UN-a. .

Geng je rekao da se napetosti između Palestine i Izraela “ponavljaju tijekom proteklih nekoliko godina, što u potpunosti pokazuje da mirovni proces koji je dugo bio u zastoju nije održiv, da postupno upravljanje krizom neće trajati te da je sveobuhvatno i pravedno rješenje nezamjenjivo. ”





“Zemlja s velikim utjecajem na dotične strane trebala bi uložiti konkretne napore kako bi unaprijedila bliskoistočni mirovni proces i ne bi trebala neopravdano sprječavati Vijeće sigurnosti da postigne minimalni konsenzus o palestinsko-izraelskom pitanju”, dodao je.

“Kina će nastaviti čvrsto podupirati palestinski narod i njegovu pravednu svrhu da obnove svoja legitimna nacionalna prava, te poduprijeti uspostavu potpuno suverene i neovisne države Palestine temeljene na granicama iz 1967. s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, poručio je Geng.

Marš pod zastavama u Jeruzalemu: Uzvici “smrt Arapima” i napadi na Palestince





 

Komentari

komentar

You may also like