Kina poručila NATO-u: “Ostanite kod svojih originalnih geografskih pozicija”

Kineski ministar vanjskih poslova pozvao je države članice NATO-a da se usredotoče na granice u Europi i Sjevernoj Americi, a ne na stvaranje novog vojnog saveza u Azijsko-pacifičkom okrugu U u rijetkom razgovoru dviju strana putem video veze jučer su pričali kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i glavni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg, prenosi AA.

Kineski ministar je jasno rekao da bi ovaj transatlantski savez trebao ostati unutar “svojih originalnih geografskih pozicija”. Također, kazao je čelniku NATO saveza da ima ne treba novi hladni rat.

“Azijsko-pacifička regija mjesto je za položaj Kine”, rekao je Wang Yi glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu. Ipak, tvrdi Wang, “neke zemlje članice NATO -a šalju brodove i avione oko Kine”. Naravno, mislio je na prolaske američkih i britanskih brodova Tajvanskim tjesnacem i Južnim kineskim more.

Kineski ministar vanjskih poslova inzistirao je na tome da NATO u azijsko-pacifičkoj regiji “ne mora uspostaviti novi vojni blok, niti bi trebao izazvati sukob između velikih sila”. Također, tvrdi da se NATO ne bi trebao “uključivati u male akcije s namjerom poticanja novog hladnog rata”.

“Ključ za poticanje međusobnih odnosa jest vidjeti objektivno drugu stranu, a ne slušati dezinformacije i ne zavaravati se lažima i glasinama. Kina nije bila, niti će biti, rival NATO-u”, nešto pomirljiviji je bio Wang.

Wang je rekao da Kina vodi “obrambenu nacionalnu politiku”i “ne želi uspostaviti hegemoniju ili širiti sferu utjecaja”.
Ipak, Kina polako, ali sigurno širi utjecaj nad Azijom. Prošlog je tjedna Liu Jinsong, dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova zadužen za azijska pitanja, susreo izaslanike s Filipina, Singapura, Tajlanda, Malezije i Indonezije kako bi razgovarali o savezu AUKUS između Australije, UK i SAD-a koji ima za namjeru pojačati prijetnju Kini baš u toj regiji. Predstavnici Kine i zemalja južne Azije na sastanku su rekli da će AUKUS pojačati regionalnu utrku u naoružanju.

Na sastanku NATO predstavnika i Kine, Jens Stoltenberg je kazao kako je Kina postala”važnom globalnom silom” te da je postigla mnogo na “gospodarskom razvoju i ublažavanju siromaštva, donoseći svijetu nove razvojne perspektive”, prenosi Xinhua.

Komentari

komentar

You may also like