Kina poručuje da se trebaju ukinuti financijske sankcije Afganistanu

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi jučer je poručio da što prije treba ukinuti razne jednostrane sankcije ili ograničenja Afganistanu, piše Reuters.

Ekonomske sankcije za Afganistan se trebaju okončati, rekli su iz kineskog ministarstvo vanjskih poslova u izjavi navodeći poruku Wanga s virtualnog skupa ministra vanjskih poslova skupine G20.

Afganistanske monetarne pričuve u inozemstvu su nacionalna imovina koja pripada narodu te zemlje i treba ih koristiti afganistanski narod, i ne trebaju se koristiti kao sredstvo u vršenju pritiska na Afganistan, rekao je čelnik kineske diplomacije.

Afganistan je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva otkako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle. Ne funkcionira ni zdravstveni sustav koji je snažno ovisan o međunarodnoj financijskoj pomoći.

Kineski predsjednik Xi Jinping prošlog je tjedna zatražio od “relevantnih aktera” u Afganistanu da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji te inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je Xi na sastanku lidera Šangajske organizacije za suradnju, objavila je Xinhua.





Glavni dosadašnji donatori, SAD i Njemačka su obustavili slanje pomoći Afganistanu. MMF je blokirao imovinu Afganistana. No, Kina je poslala 200 milijuna juana (oko 30 mil. $) hitne pomoći početkom mjeseca. UN je sredinom mjeseca od donatora prikupio preko milijardu dolara za narod Afganistana. Ipak, glavni je problem kako osigurati da novac završi u rukama onih kojima je potreban, a ne u rukama korumpiranih političara. Naime, i prije talibanskog osvajanja, pomoć sa Zapada je naglo bogatila pojedince u afganistanskom društvu, a talibani tvrde da su u kućama i uredima čelnika bivše vlasti pronašli milijune dolara i zlatne poluge.

Komentari

komentar





You may also like