Kina poslala 24 vojna aviona iznad Tajvana uslijed pokušaja obje zemlje da uđu u trgovački savez

Kina je danas poslala 24 borbena zrakoplova u zračni prostor Tajvana, nakon što je vlada otoka objavila svoju namjeru da se pridruži Transpacifičkom trgovačkom partnerstvu (CPTPP). Zanimljivo je da se Kina prijavila za ulazak u isti trgovački savez manje od tjedan dana prije Tajvana, otoka kojeg doživljava kao dijelom Kine, prenosi Reuters.

Iako kineski vojni avioni skoro svakodnevno upadaju u zračni prostor Tajvana i tako Peking pokazuje svoju moć i stav prema Tajvanu, današnji upad je neobično velik. Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) danas je dva puta letjela borbenim zrakoplovima prema Tajvanu, jednom ujutro s 19 aviona, a jednom popodne s još pet. Kina je upala s 12 lovaca J-16, dva protupodmornička zrakoplova Y-8, dva bombardera sposobnih za nuklearno naoružanje H-6, dva mlazna aviona J-11 i jednog Y-8 EW. Tajvan je rasporedio snage zračne ophodnje kao odgovor na kineske zrakoplove i pratio ih kroz svoje sustave protuzračne obrane, navodi se u priopćenju otočkog Ministarstva obrane.

Trgovački savez zvan “Sveobuhvatan i progresivan sporazum o transpacifičkom partnerstvu”  (CPTPP) je trgovački dogovor iz 2016. koji je trebao osnažiti trgovinu preko Tihog ocean. Ipak, SAD je izašao iz sporazuma čim je Trump preuzeo vlast zbog straha da će savez štetiti Americi na korist drugih država saveza. Grupa je tada preimenovana iz TTP u CPTPP, a članovi su ostali Kanada, Australija, Brunej, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Iako je savez prvotno uspostavljen kako bi bio protuteža Kini, Kina će potencijalno ući u savez bez SAD-a. Ako Kina uđe u savez prije Tajvana, Tajvan se boji da će Peking opstruirati ulazak Tajvana u savez jer ga ne doživljava kao neovisnu državu. Takvu politiku je otvoreno iskazao glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian:  “Čvrsto se protivimo bilo kojoj službenoj ili diplomatskog vezi Tajvana i neke druge države i protivimo se da Tajvan uđe u bilo koji službeni ugovor ili organizaciju”, rekao je Zhao, a prenosi Xinhua.

Komentari

komentar





You may also like