Kina postavlja “liniju razdvajanja” na Mt. Everestu

Niti najviša točka Zemlje nije dovoljno daleko da “pobjegne” od politike. Kinezi su odlučili poslati 21 planinara na “vrh svijeta” kako bi uspostavili “liniju separacije” u strahu od Covida i planinara iz Nepala, izvještava Xinhua.

Već smo pisali o skoku broja zaraženih u planinskom Nepalu kao rezultat blizine Indije. Sada su u Kini, poznatoj po brzim i drastičnim mjerama u zaustavljanju širenja, odlučili pojačati kontrolu na najvišoj granicu na svijetu koja prolazi točno vrhom na visini od 8.849 m. Ideja iza linije razdvajanja jest da spriječi susret planinara na himalajskom vrhu.

Vrhu se može pristupiti s kineske i mnogo poznatije nepalske strane. Ipak, prošlih tjedana je već 30 osoba evakuirano iz baznog kampa s nepalske strane zbog bolesti. Dok je Kina zbog pandemije zabranila izdavanje odobrenja za penjanje stranim turistima, Nepal ih je izdao 400 ove godine.

Danas je iz Nepala stigla još jedna nevjerojatna vijest. Naime, vlada je zamolila planinare na Everest da ne ostavljaju prazne boce s kisikom, već da ih vraćaju nazad u kamp jer su potrebne zdravstvenom sustavu zbog manjka uslijed Covid-a, piše Reuters.

Inače, najviši vrh svijeta postao je unosni turistički biznis. “Dozvola” za penjanje na vrh od strane nepalskih vlasti košta oko 11 tisuća dolara, a vođene ekspedicije po 40 000 $ ili više. Prošlih godina mogli smo vidjeti fotografije redova pri vrhu u kojima čekaju nezadovoljni bogataši, uglavnom sa zapada i kojima lokalci Šerpe nose tešku opremu. Nezadovoljni su jer moraju čekati više nego su planirali kako bi “upisali pobjedu” nad najvišim vrhom.

Komentari

komentar





You may also like