Kina: “Poštujemo pravo Afganistanaca da neovisno odrede svoju sudbinu”

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying komentirao je današnje osvajanje Afganistana od strane talibana. Stav Pekinga prema Afganistanu je bitan zbog geostrateške blizine, kao i zbog kineskog ulaganja u Afganistan i Pakistan te kineskih planova za tzv. novi kineski put svile (BRI) koji prolazi ovim državama.

“Kina poštuje pravo afganistanskog naroda da neovisno određuju svoju sudbinu i spremni smo razvijati dobrosusjedske, prijateljske i suradničke odnose s Afganistanom te igrati konstruktivnu ulogu u miru i obnovi Afganistana”, tvrdi kineski glasnogovornik Hua Chunying, a prenosi Xinhua. Kineski medij Global Times, blizak vrhu Kine, piše da kineska inicijativa “Pojas i put” (BRI) može pomoći obnovi Afganistana.

“Nadamo se svjedočiti uspostavi tolerantne islamske vlade s predstavnicima talibanskog pokreta koja jamči sigurnost svih civila i stranih diplomata”, rekao je Hua Chunying. “Potrebno je stati na kraj svim manifestacijama terorizma”, prenosi Xinhua.

“Uočili smo raniju izjavu talibanskog pokreta i nadamo se da će rat u Afganistanu konačno biti okončan”, rekao je kineski diplomat obraćajući se novinarima na dnevnoj konferenciji za novinare. “Nadamo se da će ispuniti svoja obećanja”, rekao je kineski predstavnik komentirajući talibansku objavu o nenasilnoj integraciji. Agencija Xinhua je prenijela da su talibani najavili uspostavu Islamskog Emirata.

“Najveći problem koje talibane čeka nisu američke trupe ili snage odane proameričkoj vladi, već razne terorističke i plemenske skupine skrivene u selima na jugu. Ostaje nepoznato kako će se talibani nositi s tim organizacijama “, rekao je izvor za Global Times.

Velika je vjerojatnost da Peking i kineski mediji znaju o čemu pričaju s obzirom da su talibanske delegacije nekoliko puta posljednjih mjeseci posjećivale Peking i pregovarale o uređenju Afganistana.





Komentari

komentar

You may also like