Kina postupno odustaje od sankcija prema Sjevernoj Koreji

Kako se zaoštrava američko-kineski „trgovinski rat“, tako se čini i da se Peking osjeća sve manje obvezan na nastavak suradnje sa SAD-om po pitanju provođenja sankcija prema Sjevernoj Koreji, prije svega onih koji se odnose na izvoz energenata u tu zemlju.

Tako južnokorejski medij Chosum Ilbo navodi, kako je nakon nekoliko posjeta vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-una Kini, Peking udvostručio isporuke nafte i naftnih derivata toj državi.

Rast isporuka izaziva zabrinutost, jer Kina može utjecati na ukidanje međunarodnih sankcija protiv Pjongjanga.

U vrijeme ljeta, kroz naftovod koji iz Kine vodi u Sjevernu Koreju treba biti isporučeno između 30 i 40 tisuća tona nafte, a zimi će ta količina iznositi 80 tisuća tona, navodi Chosum Ilbo. Ali neovisno o tome što je sada ljeto, Kina je povećala količine isporučene nafte na zimsku razinu tj. udvostručila ih.

Suglasno zadnjim sankcijama VS UN-a u odnosu na prodaju nafte Sjevernoj Koreji od prosinca 2017.g., ta država može uvoziti najviše 500 tisuća barela nafte i njezinih derivata u godini dana, počevši s 1. siječnja 2018.g. U okviru sankcija utvrđen je limit na isporuku ili prodaju nafte Sjevernoj Koreji u količini ne većoj od 4 milijuna barela, ili 525 tisuća tona za 12 mjeseci, od 22. prosinca 2017.g.

Ukoliko Kina mjesečno bude isporučivala 80 tisuća tona nafte Pjongjangu, na godišnjoj razini radit će se o 960 tisuća tona. Drugim riječima, ta će količina nadvisiti 525 tisuća tona godišnje, koliko je utvrđeno sankcijama, navodi južnokorejski medij.





Prošli tjedan agencija AFP izvijestila je, pozivajući se na izvješće SAD-a u UN-ovom Vijeću za sankcije, kako su Sjedinjene Države pozvale VS UN-a na brzo zaustavljanje isporuka nafte Sjevernoj Koreji. To se dogodilo nakon što je postalo jasno kako je režim u Pjongjangu značajno nadvisio kvotu za uvoz nafte i naftnih derivata, utvrđenu od strane VS.

Prema izvješću SAD-a u UN-u Sjeverna Koreja je dobila najmanje 759 793 barela nafte od 1. siječnja do 30. svibnja. To značajno nadvisuje godišnju kvotu od 500 tisuća barela. SAD smatra kako su se isporuke izvršavale s broda na brod sjevernokorejskim tankerima, koji su ulazili u luku 89 puta. SAD je optužio Kinu i Rusiju za prodaju nafte Sjevernoj Koreji.

Kina je najvažniji politički i gospodarski partner Sjeverne Koreje. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova već je ranije objavilo, kako sankcije protiv Sjeverne Koreje, odobrene od strane VS UN-a, mogu biti korektirane, čak i u potpunosti odbačene ukoliko se Pjongjang bude pridržavao pravila utvrđenih rezolucijom VS UN-a. Sankcije nisu cilj samim sebi već moraju pridonijeti potezima koji vode prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka i pomoći političkom riješenju krize na tom poluotoku, navodi kinesko MVP. Kina pozitivno ocjenjuje pristanak Kim Jong-una na povijesni samit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru i tamo postignute dogovore, kao i poteze koje je s tim u svezi naknadno poduzeo službeni Pjongjang kao znak dobre volje.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like