Kina potvrdila potporu Venezueli i Nicolasu Maduru

Kina je pozvala međunarodnu zajednicu na uvažavanje suvereniteta Venezuele i pružanje konstruktivne pomoći toj zemlji. Peking se protivi miješanju u unutarnje stavri te latinskoameričke zemlje pod krinkom pružanja humanitarne pomoći, izjavio je u ponedjeljak, 25. veljače, glasnogovornik kineskog MVP Lu Kang.

„Kina se nada kako će se u Venezueli očuvati mir i stabilnost. Pozivamo na poštivanje međunarodnog prava i temeljnih načela međunarodnih odnosa. Kina je protiv bilo kakvog miješanja u unutarnje stvari Venezuele, protiv toga da se tzv. humanitarna pomoć koristi za postignuće političkih ciljeva. Mi smo protiv stvaranja nestabilne situacije i nereda u samoj Venezueli i teritorijima oko nje. To sve ne odgovara interesima ni jedne od strana“, kazao je Lu Kang.

Kina poziva sve strane na pronalazak puta političkog riješenja nastalih problema kroz dijalog u okviru venezuelanskih zakona.

Podsjećamo: stanje između venezuelanske vlade i oporbe pogoršalo se 23. i 24. veljače. Predsjednik Nicolas Maduro zbog toga je zatvorio granice s Kolumbijom i Brazilom, a policiji i vojsci narednio da onemoguće dostavu američke humanitarne pomoći i pomoći iz drugih država koje su priznale Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele. Snage sigurnosti te zemlje, nastojeći sprječiti ulazak humanitarne pomoći, na granicama sa spomenutim državama primjenile su suzavac. U sukobu na granici s Brazilom ubijene su i dvije civilne osobe koje su na silu željele ući u Venezuelu, a na granici s Kolumbijom ranjene su stotine ljudi. Juan Guaido pozvao je međunarodnu zajednicu da razmotri sve opcije riješenja venezuelanske krize. Kina je, očito, svoju opciju vrlo brzo javno predočila. Ne treba sumnjati kako će je u tome uskoro slijediti Rusija, Turska, Iran, Sirija, i još poneke latinskoameričke zemlje poput Kube, Meksika, Nikaragve, Urugvaja i Bolivije, koje su od samog početka izbijanja unutarvenezuelanske krize stale na stranu aktualnog predsjednika Nicolasa Madura.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like