Kina povećala aktivnost svojih bombardera

Sjedinjene Američke Drave imaju podatke da je Kina povisila aktivnosti svojih bombardera, priopćila je agencija Reuters.

Nije preciziran razlog tog povišenja ali, prema informacijama agencije, može se raditi ili o vojnim vježbama ili o kineskoj zabrinutosti u svezi stanja vezanog uz Sjevernu Koreju.

Prema informacijama američkog CNN-a, SAD su evidentirale kinesko stavljanje velikog broja svojih zrakoplova u stanje bojeve gotovosti. Jedan od sugovornika CNN-a je izjavio kako se kineske aktivnosti djelomično povezuju s njezinim nastojanjima „skraćivanja vremena reagiranja na izvanredne događaje, povezane sa Sjevernom Korejom“.

Stanje na Korejskom poluotoku opasno se zaoštrilo nakon američke odluke da u tu zonu pošalje udarnu grupaciju svojih brodova na čelu s nosačem zrakoplova „Carl Vinson“, a što je učinjeno ubrzo nakon američkog raketnog napada na sirijsku zrakoplovnu bazu 7. travnja. Jasno je kako je Washington upravo takav tajming za zaoštravanje stanja uporabio i kao dodatni psihološki pritisak na Pjongjang, prikazujući svoj potez kao jasnu američku odlučnost da ide do kraja ukoliko se Sjeverna Koreja ne odluči pokoriti i prestati sa svojim nuklearnim i raketnim testiranjima i prijetnjama. Međutim, nikakve američke vojne akcije protiv te države zapravo neće biti, a sve će se svesti na više manje dramatične političke izjave, rezolucije VS UN-a o osudi vojnih aktivnosti toga tipa od strane Pjongjanga (koja je upravo jučer  jednoglasno i izglasana), naglašavanje važne uloge Kine u obuzdavanju svog partnera i sl. A upravo je danas stigla informacija kako američki predsjednik Donald Trump hvali kineskog čelnika Xi-Jinpinga zbog poduzimanja koraka za smirivanje Sjeverne Koreje, spominjući i kinesko vraćanje brodova s ugljenom za tu državu. Sve je to Kina napravila, kaže Trump, zbog postizanja povoljnijeg trgovinskog sporazuma s SAD-om, kojeg joj u zamjenu za kooperativnost može ponuditi Washington. Dakle, Geopolitika.News prosuđuje kako se ništa dramatično s vojne točke gledišta na Korejskom poluotoku neće dogoditi. Radi se ponajprije o novoj američkoj vanjskoj politici „pokazivanja mišića“ odnosno strategiji „aktivne diplomacije potpomognute vojnom silom“. Slično kao sa Sjevernom Korejom Washington upravo počinje djelovati i prema Iranu. Ali vremena su se promijenila i takva nova američka strtategija teško da može proizvesti željeni učinak, osim ukoliko se on ne primarno ne sastoji od želje za daljnjim ukopavanjem sviju suprostavljenih strana u svoje rovove i sfere interesa.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like