Kina povećala ulaganje za 14% u globalnu investicijsku inicijativu “Pojas i Put”

Direktne investicije iz Kine prema državama u kineskoj inicijativi “Pojas i Put” (BRI) povećale su se za 13.8% u prvih pet mjeseci 2012. u odnosu na isto razdoblje 2020., prenosi Xinhua. Kina je u infrastrukturu država uključenih u ambiciozni plan uložila 7.43 milijarde $ u tih pet mjeseci. Najviše su narasle investicije usmjerene na industrijsku proizvodnju, ali i na sektor koji se bavi prijenosom informacija.

U tvrtke i države obuhvaćene inicijativom iz Kine ulažu manje tvrtke, veće tvrtke i sama država. Sjetimo se da je Kina sudjeluje u izgradnji Pelješkog mosta u Hrvatskoj, autocesta u Crnoj Gori (koja je ušla u dužničko ropstvo prema Kini), a najavljeno je i elitno kinesko sveučilište u Budimpešti.

Inicijativa “Pojas i Put” je nevjerojatno opsežan višebilijunski plan kojeg zovu i “novi put svile”. Započeo ga je sadašnji kineski predsjednik Xi Jinping u 2013., a ideja je raditi na povezanosti i suradnji Istočne Azije, Europe i Istočne Afrike. Plan je proširiti trgovinu te upola smanjiti cijenu trgovanja i transporta.

Očekivano, Zapad je u strahu od ovog plana jer tvrde da je pozadina njega zapravo uspostava kineske globalne dominacije. Posebno iz zabrinjava širenje Kine prema resursima bogatoj Africi. Na zadnjem sastanku G7 čelnici su zaključili da moraju ponuditi “alternativu” ovom kineskom planu, ali je takva najava ostala vrlo nedefinirana.

Komentari

komentar





You may also like