Kina povećala uvoz nafte

Kineski uvoz sirove nafte u travnju je porastao za gotovo 7% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Radi se o prvom povećanju uvoza „crnog zlata nakon pada u prva tri mjeseca ove godine, iako je slabljenje potražnje za naftom zbog strogih mjera karantene uvedene nakon novog vala zaraze Covid-19 u toj zemlji smanjilo kapacitete kineskih rafinerija. O tome u ponedjeljak, 9. svibnja, piše britanska agencija Reuters.

Kina je u travnju uvezla 43,03 milijuna tona, što je ekvivalent od 0,5 milijuna barela dnevno, prema podacima kineske Središnje carinske službe, objavljenim u ponedjeljak.

Kineski uvoz nafte u razdoblju siječanj-travanj, pak, smanjen je za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi 170,89 milijuna tona, odnosno oko 10,4 milijuna barela dnevno.

Procjenjuje se kako je produktivnost kineskih rafinerija prošlog mjeseca pala za oko 6%, što nije zabilježeno još od početka pandemije Covid-19.

Najveća kineska rafinerija, Sinopec, priopćila je kako je smanjila proizvodni kapacitet na oko 85% od druge polovice ožujka, s 92,6% na početku godine. To je posljedica porasta zaliha zbog smanjenja potražnje nakon zabrana koje su uslijedile zbog nove pojave navedenog virusa.

Kineski uvoz prirodnog plina u travnju je iznosio 8,09 milijuna tona, u odnosu na 10,15 milijuna tona u istom mjesecu lani. Uvoz plina za razdoblje od siječnja do travnja manji je za 8,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Praćenjem plovidbe LNG tankera utvrđeno je da je kineski uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) prošlog mjeseca iznosio ukupno 4,7 milijuna tona, što je pad u odnosu na 4,63 milijuna tona koliko je iznosio u ožujku. To je znatno manje u odnosu na 6,73 milijuna tona 2021. godine jer visoke spot cijene i dalje obeshrabruju kupnju.

 

Komentari

komentar

You may also like