Kina poziva Indiju da prestane “raditi stvari koje narušavaju međusobno povjerenje”

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova iskazalo je zabrinutost nakon što je indijski potpredsjednik M. Venkaiah Naidu posjetio pokrajinu Arunachal Pradesh, koju Peking ne priznaje kao dio Indije, pozivajući Delhi da ne narušava mir, prenosi RT.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian jučer je ponovio stav Pekinga o indijskoj pokrajini Arunachal Pradesh, navodeći kako Kina nikada nije priznala “jednostrano i nezakonito” uspostavljeno granično područje. Glasnogovornik je rekao da se Kina oštro protivila posjetama indijskih čelnika toj planinskoj regiji.

“Kina poziva Indiju da uistinu poštuje najveće kineske brige i prestane poduzimati bilo kakve radnje koje kompliciraju granična pitanja te se suzdrži se od činjenja stvari koje narušavaju međusobno povjerenje i bilateralne odnose između dviju zemalja, rekao je Zhao. Dodao je da bi Indija trebala poduzeti konkretne radnje kako bi osigurala održavanje mira i stabilnosti na zajedničkoj granici. Glasnogovornik je pozvao New Delhi da vrati odnose između dvije azijske sile na pravi put i promiče stabilan razvoj.

Prema pisanju indijskih medija, Naidu je tijekom vikenda posjetio Itanagar, glavni grad Arunachal Pradesha. U pograničnoj državi ostao je tri dana, posjetivši gradove u regiji. Također, u subotu se obratio na posebnoj sjednici zakonodavne skupštine pokrajine. Kina smatra Arunachal Pradesh dijelom svog južnog Tibeta, što Indija odbacuje. Izvješća također sugeriraju da su se indijski i kineski granični vojnici sukobili prošlog tjedna duž “linije stvarne kontrole”. Vojnici su se našli licem u lice u blizini Tawanga, što je dovelo do manje svađe. Nije prijavljeno nikakvo oštećenje ili ozljeda. Trupe dviju nacija sukobile su se u više navrata u posljednjih 18 mjeseci, a o žrtvama se izvještava s obje strane. Sukobi su se često događali uz granicu između indijskog Ladakha i kineskog Tibeta. Indija optužuje Kinu da polako, ali kontinuirano širi svoje granice na jugu.

Komentari

komentar
You may also like