Kina poziva Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore

Kina je pozvala i Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore i izrazila zabrinutost oko sigurnosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini, izvještava Anadolu Agency.

“Pozivamo sve uključene strane da nastave pregovore što je prije moguće, traže rješenje za ukrajinsku krizu na hladnokrvan i racionalan način, pozabave se međusobnim legitimnim sigurnosnim zabrinutostima i izgrade uravnoteženu, učinkovitu i održivu sigurnosnu arhitekturu, tako da kako bismo postigli zajedničku sigurnost”, rekao je Zhang Jun, kineski veleposlanik pri UN-u, u četvrtak Vijeću sigurnosti UN-a.

“Samo smirivanjem situacije i ponovnim uspostavljanjem mira u ranom roku možemo temeljito ukloniti nuklearne rizike, smanjiti pogrešne prosudbe i izbjeći nesreće”, rekao je Zhang nakon što je primio izvještaj od glavnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Mariana Grossija o nedavnim napadima na ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja. Rusija trenutno kontrolira objekt nakon što ga je u ožujku zaplijenila od Ukrajine. Zaraćene strane optužuju jedna drugu za nedavno granatiranje najveće europske nuklearne elektrane.

Zhang je pozvao na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta uključenih strana i pozvao je međunarodnu zajednicu da se “ponaša odgovorno kako bi olakšala odgovarajuće rješenje krize i pojačala političke i diplomatske napore kako bi se stvorili uvjeti za povratak uključenih strana za pregovarački stol.”

“Sigurnost nuklearnih lokacija ne smije biti predmet pokušaja i pogrešaka”, rekao je izaslanik i upozorio da bi posljedice bilo kakve nesreće u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani “bile razornije od one nuklearne nesreće u Fukushimi”. Također je pozvao na uklanjanje “postojećih prepreka” kako bi Grossi i tim stručnjaka IAEA-e bez odgode posjetili nuklearnu elektranu te “kako bi mogli nesmetano obavljati svoj posao”.

 





Komentari

komentar

You may also like