Kina poziva SAD na prestanak službenih kontakata s Tajvanom

Kina je pozvala Sjedinjene Države na prestanak bilo kakvih službenih kontakata s Tajvanom. Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang time je prokomentirao nedavni susret savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Johna Boltona i glavnog tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Tajvana Davida Leeja.

„Načelo jedne Kine temelj je kinesko-američkih odnosa. Mi čvrsto istupamo protiv službenih kontakata SAD-a i Tajvana u bilo kakvoj formi“, izjavio je u ponedjeljak Lu Kang i pozvao SAD na prekid takvog ponašanja kako bi izbjegao bilo kakve posljedice u svojim odnosima s Kinom.

Podsjećamo: na kineski otok Tajvan su se 1949. g. sklonili ostaci poraženih vojnih snaga Koumintanga na čelu s Chiang Kai-shekom, nakon rata s komunističkom Crvenom armijom. Tamo je Kai-shek (umro je 1975.g.) uspostavio novu vladu, nacionalnu valutu i zastavu tj. Tajvan proglasio nezavisnom državom, koju, međutim, službeni Peking nikada nije niti hoće priznati jer Tajvan smatra samo jednom od svojih provincija. Nakon što je bivši američki državni tajnik Henry Kissinger krajem 70.-ih godina prošlog stoljeća uspio normalizirati američko-kineske odnose, Washington se morao odreći priznanja Tajvana kojega je do tada svesrdno pomagao, a čiju je nazavisnost priznavalo vrlo malo svjetskih država, svjesnih, kako taj čin predstavlja i automatski prekid odnosa s velikom Kinom. Tzv. tajvansko načelo glavni je temelj američko-kineskih odnosa do današnjega dana. Međutim, od dolaska Donalda Trumpa na čelo Amerike, na tragu njegovog zaoštravanja politike prema Kini, ponovo svjedočimo sve intenzivnijim službenim američko-tajvanskim kontaktima, što ne promiče kineskoj pozornosti i zbog čega ona postojano Washingtonu šalje upozorenja.

Što se tiče konkretnog slučaja, tajvanski šef nacionalne sigurnosti David Lee bio je u posjetu SAD-u od 13. do 21. svibnja, kada se i sastao s Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom. To je zanimljivo i s pozicije da se radi o prvom susretu takve razine nakon prekida američko-tajvanskih diplomatskih odnosa 1979. godine, što je indikativno i samo po sebi.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like