Kina pozvala ASEAN na rješavanje sporova i daljnje jačanje suradnje

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i njegove kolege iz zemalja Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) putem interneta razgovarali su o regionalnim pitanjima, priopćila je 3. kolovoza služba za medije kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kineski ministar pozvao je na dijalog za rješavanje sporova i najavio spremnost za produbljivanje pomorske i gospodarske suradnje. Podsjetio je i kako je Kina državama ASEAN-a isporučila više od 190 milijuna doza cjepiva protiv Covid-19.

Podsjećamo: u tri desetljeća od uspostave suradnje Kine i ASEAN-a međusobna trgovinska razmjena porasla je više od 80 puta i iznosi visokih 685 milijardi dolara. Zona slobodne trgovine ASEAN-Kina najveća je među zemljama u razvoju.

Danas smo izvijestili kako se na turneju po zemljama Jugoistočne Azije sprema američka potpredsjednica Kamala Harris i da je cilj iste smanjiti kineski a pojačati američki utjecaj u regiji. Najvažnija odredišta njene turneje bit će Vijetnam i Singapur. Iz predmetne vijesti proizlazi kako Kina to očito neće promatrati „prekriženih ruku“.

 

Komentari

komentar





You may also like