Kina pozvala SAD na „prekid igranja s vatrom“ oko prodaje oružja Tajvanu i prijeti sankcijama

Kineska vlada upozorila je na svoj protuodgovor u slučaju realizacije planiranih američkih isporuka oružja Tajvanu.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je tijekom posjeta Mađarskoj, na medijskoj konferenciji održanoj u petak u Budimpešti,  kako „vlada SAD-a nije uzela u obzir službenu kinesku poziciju te je odobrila prodaju oružja i opreme Tajvanu“. Pri tom je upozorio SAD na ozbiljnost situacije i pozvao Washington na „prekid igranja s vatrom“.

Prodaju oružja Tajvanu Wang Yi nazvao je „ozbiljnim kršenjem temeljnih normi međunarodnog prava i međunarodnih odnosa“, a za odluku Trumpove administracije je kazao kako „podriva suverenitet i nacionalnu sigurnost Kine“. Zbog toga će „Kina uvesti sankcije na američke tvrtke koje se bave prodajom oružja Tajvanu“.

Podsjećamo: prošli smo tjedan izvijestili kako je američki State Department odobrio prodaju oružja Tajvanu vrijednu 2,2 milijarde dolara, koja se odnosi na 108 tenkova M1A2T Abrams, 250 ručnih raketnh sustava Stinger i odgovarajuću opremu (info: Agencija za vojnu suradnju i sigurnost Pentagona). Tada smo, također, prenijeli i oštru kinesku reakciju na taj američki potez, predstavljenu kroz riječi  glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuanga. On je izjavio kako je Tajvan nedjeljivi dio kopnene Kine i da se ne smije potcjenjivati odlučnost Pekinga za očuvanje teritorijalne cjelovitosti zemlje. Dodao je kako SAD moraju uvažavati načelo „jedne Kine“ i da „moraju žurno ukinuti plan o prodaji oružja i zaustaviti vojnu razmjenu između SAD-a i Tajvana, kako bi izbjegle daljnje štete po kinesko-američke odnose i stabilnost u regiji Tajvanskog tjesnaca“.

Ovdje možemo podsjetiti kako smo nedavno pisali o mogućem kineskom protuodgovoru na američke sankcije protiv Huaweija, između ostalog i onom, koji se odnosi na moguću obustavu isporuka rijetkih zemnih elemenata koji se koriste i u američkoj vojnoj industriji, pri čemu SAD gotovo 80% potreba za njima podmiruju upravo iz Kine, kao njihovog dominantnog proizvođača i prerađivača. Ukoliko se ostvare navedene prijetnje šefa kineske diplomacije, pod kineskim sankcijama mogle bi se naći američke korporacije General Dynamics, Raytheon i td.

Ovaj Trumpov potez može dovesti do daljnje radikalizacije i pogoršanja američko-kineskih odnosa i, zapravo, jasno pokazuje kako će dvije zemlje, neovisno o tome hoće li ili ne uspjeti postići trgovinski sporazum (koji u stvarnosti koristi i jednoj i drugoj), na geopolitičkom i sigurnosnom planu i dalje dugoročno ostati ljute suparnice i najveći konkurenti.





Peking od Washingtona traži žurno odbacivanje planova o prodaji oružja Tajvanu

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like