Kina pozvala Tursku da poštuje suverenitet Sirije

Prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o „prljavoj bombi“, za čiju se navodnu primjenu međusobno optužuju Rusija i Ukrajina, u VS je održan sastanak o Siriji. Prvotno pitanje potpuno ga je zasjenilo zbog čega mi „skrećemo s puta“ i objavljujemo jedan od zanimljivijih dijelova te rasprave. Evo o čemu se radi:

Zamjenik stalnog predstavnika Kine pri UN-u Geng Shuang, govoreći u utorak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, u ime svoje države pozvao je Tursku da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, da se uključi u dijalog i suradnju s njom u kako bi zajednički riješili relevantna pitanja, navodi jučer kineska agencija Xinhua.

Diplomat je istaknuo da je razlog produžetka sirijske krize strana vojna intervencija, u kojoj je nekoliko država godinama provodilo vojne operacije u Siriji bez suglasnosti službenog Damaska. Time su narušili sigurnost i stabilnost u zemlji, pogoršali humanitarnu situaciju u njoj i narušili njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Geng Shuang je naglasio kako je Turska izvela četiri vojne operacije u Siriji od 2016. godine, a da sada izjavljuje kako će poduzeti nove vojne akcije u toj zemlji.

“Sirijska vlada se više puta protivila i osuđivala takve poteze”, kazao je kineski diplomat.

Zbog toga je teroristička prijetnja s kojom se suočava Sirija samo porasla, a terorističke organizacije koje se nalaze na popisu Vijeća sigurnosti UN-a značajno su proširile svoju zonu kontrole na sjeverozapadu zemlje, kazao je Shuang.





Diplomat je naglasio da Rezolucija 2642 koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a predviđa sveobuhvatni i uravnoteženi mehanizam za poboljšanje humanitarne situacije u Siriji, koji se mora učinkovito provoditi.

“Tijekom posljednja dva mjeseca, broj financiranih projekata ranog oporavka značajno se povećao, a značajan dio sredstava je za energetske projekte koji su hitno potrebni sirijskoj vladi. Kineska strana potiče UN i međunarodnu zajednicu da nastave povećavati ulaganja u projekte ranog oporavka,”

 





Komentari

komentar

You may also like