Kina predlaže ‘globalnu sigurnosnu inicijativu’

Kineski predsjednik Xi Jinping predložio je u četvrtak “globalnu sigurnosnu inicijativu” koja podržava načelo “nedjeljive sigurnosti”, koncept koji je podržala i Rusija, iako nije iznio detalje o tome kako će se provesti, izvještava Reuters.

Tijekom video govora na godišnjem forumu Boao za Aziju, Xi je rekao da svijet treba poštivati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obraćajući pozornost na “legitimne” sigurnosne brige.

“Trebali bismo podržati načelo sigurnosti, izgraditi uravnoteženu, učinkovitu i održivu sigurnu arhitekturu i suprotstaviti se izgradnji nacionalne sigurnosti na temelju nesigurnosti u drugim zemljama”, rekao je Xi na skupu na južnom kineskom otoku Hainanu.

U razgovorima o Ukrajini, Rusija je inzistirala na tome da zapadne vlade poštuju sporazum iz 1999. koji se temelji na načelu “nedjeljive sigurnosti” da nijedna zemlja ne može ojačati vlastitu sigurnost na račun drugih.

“Stabilnost zemlji donosi prosperitet, dok nestabilnost vodi zemlju u siromaštvo”, rekao je Xi, citirajući kinesku poslovicu kako bi naglasio svoju inicijativu, piše AA.

Kina i Rusija sve su bliže, a Kina je odbila osuditi rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače, koju Moskva naziva “specijalnom operacijom” za demilitarizaciju zemlje. Kina je za ukrajinski patnju okrivila širenje NATO-a na istok.

“Mi, čovječanstvo, živimo u nedjeljivoj sigurnosnoj zajednici. Uvijek se iznova dokazalo da bi hladnoratovski mentalitet samo srušio globalni mirovni okvir, da bi hegemonizam i politika moći samo ugrozili svjetski mir, a da bi blokovska konfrontacija samo pogoršala sigurnosne izazove u 21. stoljeću”, rekao je kineski predsjednik, prenosi AA.

Kako bi promovirao “sigurnost za sve” u svijetu, Xi je rekao: “Kina bi željela predložiti inicijativu za globalnu sigurnost kojom ćemo ostati predani viziji zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti, te zajedno raditi na održavanju mira i sigurnosti u svijetu .”

Analitičari primjećuju da je ovo prvi put da se Kina zalaže za “nedjeljivu sigurnost” izvan konteksta rusko-ukrajinske krize, s implikacijama na američka djelovanja u Aziji, piše Reuters.

“Ako Kina smatra da akcije SAD-a i njihovih saveznika na Tajvanu ili Južnom kineskom moru zanemaruju njezine sigurnosne brige, mogla bi izazvati koncept ‘nedjeljive sigurnosti’ kako bi zatražila moralno visoko mjesto u odmazdi”, rekao je Li Mingjiang, izvanredni profesor na S. Rajaratnam School of International Studies u Singapuru.

Wang Jiangyu, profesor prava na Gradskom sveučilištu u Hong Kongu, rekao je da bi se prizivanjem koncepta “nedjeljive sigurnosti”, koji potječe iz Europe, Kina mogla nadati da će svoje djelovanje u obrani svojih temeljnih interesa učiniti legitimnijim drugim zemljama .

Nazvavši Aziju “sidrom svjetskog mira”, kineski predsjednik je rekao: “Kada Azija prođe dobro, cijeli svijet ima koristi”.

Xi je također ponovio kinesko protivljenje jednostranim sankcijama, ali nije izravno spomenuo kaznene akcije Zapada protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu. Kina je u više navrata kritizirala zapadne sankcije, uključujući one protiv Rusije, ali je također pazila da ne pruži pomoć Moskvi koja bi mogla dovesti do uvođenja sankcija Pekingu.

Xi je zaključio da su potrebni napori za stabilizaciju globalnih lanaca opskrbe, ali je također rekao da je kinesko gospodarstvo otporno i da se njegov dugoročni trend nije promijenio.

 

Komentari

komentar

You may also like