Kina prekosutra šalje prve astronaute u svoju novu svemirsku postaju

Nakon pet godina Kina opet šalje ljude u svemir. Ovog četvrtka će troje astronauta svemirskom letjelicom Shenzhou-12 krenuti iz pustinje Gobi prema prvoj kineskoj svemirskoj postaji Tiangong, piše Xinhua.

Ako sve bude po planu provest će tamo tri mjeseca. Kineskoj vlasti je bitno da misija bude uspješna i završena u planiranom vremenu. Naime, 1.7. Kina će velikim nacionalnim slavljem proslaviti stotu obljetnicu kineske komunističke partije.

Krajem prošlog mjeseca letjelica je na postaju već prenijela hranu, opremu i gorivo za boravak ljudi. Svemirska postaja slaže se postepeno i u etapama, a još 11 misija je potrebno za završetak u idućih godinu i pol. Ipak, postaja je već dovoljno opremljena i stabilna za boravak prvih ljudi, misle kineski znanstvenici. Iako Kina nije otkrila identitet astronauta, zna se da su svi vojni piloti.

Postaja će biti dosta manja od Međunarodne svemirske postaje (ISS), a veličinom će biti sličnija ruskoj postaji Mir koja je iz upotrebe izašla 2001. Kineska postaja Tiangong imat će “životni vijek” od 10 godina i teška je 90 tona.

Kina je, također prošlog mjeseca, uspješno spustila rover na Mars. Svemirska utrka za Kinu postaje stvar prestiža. ISS, rezultat kolaboracije SAD-a, Europe, Japana, Kanade i Rusije izaći će iz upotrebe između 2024. i 2028. Izgledan je scenarij u kojemu će u nekom trenutku Kina biti jedina zemlja koja u orbiti ima “naseljenu” svemirsku postaju.

Komentari

komentar





You may also like