Kina: Prodaja američkog oružja Tajvanu šteti miru i stabilnosti

Kina se danas ponovno usprotivila američkoj prodaji oružja Tajvanu, rekavši da to šteti miru i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca i u široj regiji, izvijestila je javna kineska televizija CGTN. Zhu Fenglian, glasnogovornik Ureda za poslove s Tajvanom Državnog vijeća Kine, komentirao je nedavni ugovor o kupnji terenskog informacijskog i komunikacijskog sustava između Washingtona i Taipeija, što je nastavak američkog plana prodaje oružja Tajvanu iz prosinca 2020.

“Takvi pokušaji neće uspjeti i samo će naštetiti miru i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca i interesima stanovnika Tajvana”, tvrdi glasnogovornik iz Pekinga. Kina, koja Tajvan smatra svojom odcijepljenom pokrajinom, protivi se bilo kakvom obliku službene razmjene ili vojnog kontakta između SAD-a i otoka, dodao je glasnogovornik. Pozvao je SAD da slijede “načelo jedne Kine” prema Zakonu o odnosima s Tajvanom, zakonu iz 1979. kojima je uređen odnos SAD-a s Tajvanom. SAD su službeno priznale Kinu 1979. godine i priznale da je Tajvan dio kontinentalne Kine. Peking rutinski protestira zbog kontakata Washingtona s vladom Tajvana. Ranije ovog mjeseca, izaslanstvo bivših američkih obrambenih dužnosnika sastalo se s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen i drugim visokim dužnosnicima tijekom dvodnevnog posjeta Taipeiju.

Dok se svijet fokusira na rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. veljače, promatrači također pomno prate poteze Kine u vezi s Tajvanom. Peking je, međutim, odbio pokušaje povlačenja paralela sa situacijom jer Tajvan smatra pitanjem unutarnje politike. Kina je kritizirala zapadne sankcije Moskvi.

Komentari

komentar

You may also like