Kina prodaje sve više oružja Alžiru: Idući je balistički raketni sustav?

Kina pokušava prodati svoj sustav balističkih raketa kratkog dometa Alžiru. Riječ je o jeftinijem sustavu SY-400. Informacija je objavljena na belgijskom portalu ArmyRecognition.

Ovo nije prvi put da se Alžir obratio Kini za kupnju oružja. Iako je Alžir dugogodišnji kupac ruskog oružja, polako se okreću kineskom oružju. Primjerice, samo ove godine Alžir je od Kine kupio pet izviđačko-napadačkih dronova CH-5, kao i kinesku samohodnu haubicu kalibra 120 mm. Godine 2020. Alžir je od Kine kupio protutenkovske sustave HJ-12. U 2018. Kina je toj sjevernoafričkoj zemlji prodala pet CH-3 i pet CH-4. Stoga je vjerojatnost da će Alžir nabaviti kineske balističke sustave prilično velika.

SY-400 je najnovija modifikacija (od njih mnogo) projektila Weishi čiji je razvoj započeo 1980-ih. SY-400 može nositi dvije rakete BP-12A dometa 400 km ili 12 raketa PHL-03 kalibra 300 mm. Sustav je prvi put predstavljen 2018., a Kina ga je definirala kao precizni sustav s malim dometom. Može se reći da je SY-400 konkurent ruskom sustavu Iskander-M i njegova jeftinija alternativa. SY-400 je vrlo jednostavan za održavanje. Za razliku od drugih sličnih sustava balističkih projektila, spremnici projektila montirani su izravno na šasiju, a projektili u njima mogu ostati godinama. Rakete BP-12A i PHL-03 mogu koristiti različite vrste bojevih glava. SY-400 ispaljuje projektile okomito. Tehnologija navođenja projektila se zasniva na sustavu GPS/INS. Više projektila može biti usmjereno na različite ciljeve. Šasija koja nosi sustav balističkih projektila je Wanshan 8×8. Prema navedenim karakteristikama, ova šasija omogućuje lak transport balističkog sustava u teško dostupna područja s različitim površinama.

Komentari

komentar

You may also like