Kina proslavila Nacionalni dan i poslala 25 vojnih aviona prema Tajvanu

Tajvansko ministarstvo obrane jučer je priopćilo da su zračne snage Kineske narodnooslobodilačke vojske uletjele s 25 vojnih zrakoplova u identifikacijsku zonu protuzračne obrane (ADIZ), što je predstavljalo demonstraciju sile na kineski državni praznik, “Nacionalni dan”, kojim su slavili osnivanje Narodne Republike Kine 1949., prenosi DW.

Zanimljivo u ovom kontekstu je što se 1.10.1949. slavi kao kraj građanskog rata u Kini kada je Kineska komunistička partija zauzela cijeli teritorij. To je prouzročilo masovni egzodus na Tajvan kada su kineski nacionalisti, predvođeni pokretom i strankom Kuomintang, napustili “kopno” Kine. Tada je oko milijun Kineza napustilo Kinu i preselilo se na Tajvan.

Iako su upadi u zračni prostor Tajvana događaji na dnevnoj bazi, obično Peking ne pošalje više do 10 aviona. Baš na obljetnicu pobjede, vrh Kine odlučio je poslati njih oko 25.

Tajvanski dužnosnici obrane rekli su da je Narodnooslobodilačka vojska (PLA) uletjela 18 borbenih aviona J-16, dva bombardera H-6 i nekoliko drugih aviona u ADIZ, koji je zračni prostor koji se proteže izvan teritorijalnog zračnog prostora Tajvana i nadzire se u svrhu nacionalne sigurnosti. Tajvan je odgovorio razmještanjem aviona i praćenjem kineskih ratnih zrakoplova pomoću sustava protuzračne obrane, navodi se u priopćenju ministarstva.

Karta koju je ministarstvo objavilo pokazuje kako su zrakoplovi letjeli u blizini otoka Pratas, a dva bombardera su letjela blizu susjednog atola. Prošlog tjedna, kao odgovor na težnje Tajvana da se pridruži regionalnoj trgovačkoj grupi CPTPP, kineska vojska je poslala 24 borbena aviona prema Tajvanu. U 2020. Kina je napravila rekordnih 380 upada u ADIZ, a do sada ove godine Kina je to već učinila više od 500 puta.

Kina je povećala pritisak otkad je predsjednica Tsai Ing-wen, koja je rekla da Tajvan smatra “već neovisnim”, izabrana 2016. godine. Ranije ovog tjedna, UK je poslala je ratni brod u Tajvanski tjesnac prvi put od 2008. Peking je rekao da UK pokazuje “zle namjere da sabotira mir i stabilnost”.





Komentari

komentar

You may also like