Kina prosvjeduje protiv SAD-a zbog izjave u svezi Tajvana

Yang Jiechi: Kina će uzvratiti ako se SAD umiješa u njezina unutarnja pitanja

Kina će poduzeti snažne mjere kako bi zaštitila svoj suverenitet i nacionalne interese ako se SAD umiješa u unutarnje poslove zemlje, kazao je Yang Jiechi, čelnik Komisije za vanjske poslove Središnjeg komiteta CPC-a tijekom telefonskog razgovora s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, izvijestilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema Yang Jiechiju, tijekom određenog vremenskog razdoblja, Washington je napravio nekoliko “pogrešnih radnji i izjava” kako bi se umiješao u kineske unutarnje stvari i naštetio interesima Pekinga.

“Kina će poduzeti odlučne mjere kako bi zaštitila svoj suverenitet i sigurnosne interese, a mi ćemo svoje riječi pretvoriti u stvarnost”, kazao je kineski političar.

Istaknuo je da je pitanje Tajvana najvažnije, osjetljivo i ključno u odnosima Kine i SAD-a. Jiechi je naglasio da ako SAD inzistira na igranju na “tajvansku kartu” i nastavi hod po “krivom putu”, to će neizbježno dovesti do “opasne situacije”.

“Pozivamo Sjedinjene Države da jasno razumiju situaciju, striktno se pridržavaju svojih obveza i pridržavaju se načela jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka priopćenja”, zaključio je.

Diplomat je podsjetio da na svijetu postoji samo jedna Kina, čiji je sastavni dio Tajvan.





“Pitanje sudjelovanja Tajvana u aktivnostima međunarodnih organizacija, uključujući i aktivnosti WHO-a, treba riješiti u skladu s načelom “jedne Kine”, dodao je.

Prethodno je američki državni tajnik Antony Blinken izjavio da američke vlasti podupiru pozivanje Tajvana da sudjeluje kao promatrač na 75. Zasjedanju  Svjetske zdravstvene organizacije koje će se održati od 22. do 28. svibnja.

Podsjećamo da američki predsjednik Joe Biden danas odlazi u posjet saveznicima u Aziji – Južnoj Koreji i Japanu, gdje će fokus njegovih interesa, kako je naglašeno u priopćenju Bijele kuće – biti usmjeren na Kinu i Sjevernu Koreju, kao i na jačanje američke uloge u Indo-tihooceanskoj regiji (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).





Biden kreće u Aziju s velikim fokusom na Kinu i Sjevernu Koreju

Komentari

komentar

You may also like