Kina: provociranje trgovinskih sporova je američki „ekonomski terorizam“!

Provociranje trgovinskih sporova je otovoreni ekonomski terorizam, izjavio je visoki kineski diplomatski službenik, a prenosi Reuters.

U Pekingu je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Hanhui pred novinarima izjavio kako se Kina zalaže protiv trgovinskih sankcija, carina i protekcionizma.

„Mi smo protiv trgovinskog rata ali ga se i ne bojimo. Takvo namjerno provociranje trgovinskih sukoba je otvoreni ekonomski terorizam, šovinizam i ekonomski buling (bullying)“, izjavio je Zhang Hanhui u odgovoru na pitanje o trgovinskom ratu sa SAD-om. Dodao je kako će trgovinski sukob imati ozbiljne negativne posljedice na razvoj svjetskog gospodarstva i da „u trgovinskom ratu neće biti pobjednika“.

Iako je pozornost svjetskih medija do nedavno bila usmjerena prije svega na snažne američke carinske poteze u odnosu na kineske proizvode, a poglavito nakon stavljanja kineskog IT diva Huaweia na tzv. crni spisak tvrtki koje ugrožavaju američku nacionalnu sigurnost, ta je pozornost sada usmjerena i na kineske protupoteze zbog sveopće protuameričke atmosfere koja je nakon američkih poteza zavladala u toj zemlji.

Osim toga, kineski mediji (koji su na ovaj ili onaj način pod utjecajem središnje vlade pa ih i treba shvaćati kao prenositelje vladinih namjera ili signala oko poteza koje ona namjerava ili može poduzeti), sve češće najavljuju moguće kineske protupoteze koji izlaze iz okvira trgovinskih, o čemu smo i mi na našem portalu već pisali kao o mogućim kineskim „asevima u rukavu“ (globalna kineska dominacija u proizvodnji i preradi rijetkih zemnih metala; smanjenje vrijednosti juana radi dodatne stimulacije već ionako jeftinog kineskog izvoza; do prodaje američkih državnih obveznica čiji je Kina najveći vladar). Tako, primjerice, kineski medij China Daily u četvrtak piše, kako „bi bilo naivno vjerovati da Kina nema drugih protumjera osim zabrane (izvoza) rijetkih zemnih metala“, kao i to da je Kina „spremna pružiti otpor pod svaku cijenu“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like