Kina radi nadzvučnu raketu koja kombinira kretanje zrakom i pod vodom

Kina razvija nadzvučnu protubrodsku raketu koja će moći putovati dalje i brže od bilo kojeg tradicionalnog torpeda, tvrde istraživači uključeni u projekt. Projektil dug pet metara moći će krstariti brzinom 2.5 puta većom od brzine zvuka na oko 10 000 metara, istoj visini kao i komercijalni putnički zrakoplov. U zraku će provesti 200 km prije nego što se spusti gotovo do površine mora (“sea skimming”) i prijeđe još 20 km. Ova faza služi da se izbjegne detekcija i presretanje rakete. Kada dođe blizu mete, zaranja i tako prelazi još 10 km, prenosi Asia One.

Projektil tako prelazi u torpedni način kretanja, putujući pod vodom čak 100 metara u sekundi (200 čvorova) koristeći superkavitaciju – formiranje golemog mjehura zraka oko njega koji značajno smanjuje otpor, prema istraživačima. Također će moći promijeniti kurs po želji ili zaroniti do dubine do 100 metara kako bi izbjegao podvodne obrambene sustave.

Vodeći znanstvenik Li Pengfei i njegov tim rekli su da niti jedan postojeći obrambeni sustav broda nije dizajniran da se nosi s tako brzim napadom koji kombinira načine kretanja projektila. “Ovo može uvelike poboljšati sposobnost proboja projektila”, rekli su. Jedan od najvećih izazova za proizvođače je izvor snage za takav projektil zbog potrebe za proizvodnjom značajnog potiska tijekom “udisanja” zraka i vode. Znanstveni tim je rekao da bi se problem mogao riješiti upotrebom bora, laganog elementa koji burno reagira kada je izložen i zraku i vodi, oslobađajući pri tome veliku količinu topline.

Američke zračne snage 1950-ih nakratko su dodale element bor mlaznom gorivu kako bi povećale snagu nadzvučnih bombardera. No, projekt je napušten jer je zapaljene čestice bora bilo teško kontrolirati i stvorile su sloj krhotina koji je postupno smanjivao performanse motora. Hipersonična utrka je posljednjih godina ponovno pobudila interes za bor. Kina je, na primjer, izgradila scramjet motore koji udišu zrak koristeći kruto gorivo koje sadrži nanočestice bora za ubrzavanje projektila do pet puta veće brzine zvuka ili brže, prema javno dostupnim informacijama.

Ali većina motora na bor dizajnirana je za rad samo u zraku. Istraživači obično biraju aluminij ili magnezij kao gorivo za pogon superkavitirajućih torpeda jer oni lakše reagiraju s vodom. Lijev tim rekao je da su dizajnirali ramjet motor na bor koji može raditi i u zraku i pod vodom. Naime, većina motora na bor dizajnirana je za rad samo u zraku. Istraživači obično biraju aluminij ili magnezij kao gorivo za pogon superkavitirajućih torpeda jer oni lakše reagiraju s vodom. Kineski tim sada tvrdi da su dizajnirali ramjet motor na bor koji može raditi i u zraku i pod vodom.

Ipak, postoje rizici za Kinu u oslanjanju na goriva utemeljena na boru za masovnu proizvodnju oružja. Naime, Kina uvozi oko polovicu svoje rude bora iz inozemstva, uglavnom iz SAD-a i oko 100 puta je skuplji od aluminija. “Postoji sve veća zabrinutost da će bor postati meta u trgovačkom ratu”, rekao je analitičar, koji je želio ostati neimenovan zbog osjetljivosti problema.





Komentari

komentar

You may also like