Kina “reciklira” sovjetske lovce iz 50-tih i pravi od njih dronove “mamce”

Kina je po prvi put pokazala umirovljene borbene zrakoplove iz 1950-ih koji su sada pretvoreni u bespilotne letjelice, a satelitske fotografije dviju svojih baza na istočnoj obali u blizini Tajvana prikazuju veliki broj tih mlažnjaka tog tipa, piše Defense News.

Istočno zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske objavilo je fotografije dvaju Shenyang J-6 na svom Weibo (kineska društvena mreža) profilu tijekom jedne od ceremonija početka ciklusa obuke za drugu polovicu 2021. Fotografije su snimljene na nepoznatom aerodromu, a na fotografiji su zamućeni serijski brojevi i obilježja jedinice kako bi se zatajila lokacija i identitet. Zamućivanje obilježja na fotografijama je česta praksa kineska vojske i sugerira da je riječ o još uvijek aktivnima zrakoplovima.

Sada nazvan Shenyang J-6 zapravo je kopija sovjetskog lovca/presretača iz 50-tih, “Mikoyan-Gurevich MiG-19”, a J-6 je službeno izašao iz upotrebe zračnih snaga Kine tek u 2010.

Osim na fotografija kineske vojske, J-6 su viđeni i na satelitskim snimkama dviju zračnih baza u kineskim obalnim provincijama nasuprot Tajvana. Zrakoplovi u bazi Liancheng u provinciji Fujian i bazi Yangtang-li (ili Xingning), u susjednoj provinciji Guangdong, parkirani su u urednim redovima u zračnim bazama. Godine 2013. pojavila su se izvješća da je Kina taj tip zrakoplova pretvorila u bespilotnu letjelicu kao mamac za nadjačavanje protivničke protuzračne obrane velikim brojem aviona, zastrašivanjem i zbunjivanjem ili kao rudimentarni borbeni zrakoplov bez posade. Satelitska fotografija baze Lianchenga, snimljena prošlog mjeseca koju je Planet Labs dostavio za Defense News, prikazuje 50 takvih zrakoplova.

Baze Liancheng i Xingning nalaze se oko 440 km udaljene od Tajvana i time je otok koji Kina svojom odcijepljenom pokrajinom u dometu tih J-6. Kina još nije službeno priznala da je pretvorila J-6 u bespilotnu letjelicu.

Komentari

komentar
You may also like