Kina, Rusija i Iran održat će zajedničke pomorske vježbe u Omanskom zaljevu

U Omanskom  zaljevu, koji predstavlja strateški važan ulaz u Perzijski zaljev, održat će se petodnevne vojnopomorske vježbe između Kine, Irana i Rusije. Trajat će od 15. do 19. ožujka. O tome je, u srijedu, 15. ožujka, izvijestilo kinesko ministarstvo obrane, a vijest prenose i ruski državni mediji.

Naziv vježbe je “Sigurnosne veze – 2023”.

Karta: Omanski zaljev

S kineske strane sudjelovat će raketni razarač Nanning, a „uglavnom, će sudjelovati u razvoju operacija traganja u zraku, spašavanja na moru, provedbi postrojavanja pomorskog mimohoda i obavljati druge zadaće u sklopu vježbi”, – navodi kinesko MO.

Karta 2: Perzijski zaljev

Ovo nisu prve trojne pomorske vježbe spomenutih država. One su počele 2019. godine, a bile su prekinute iduće dvije godine zbog pandemije koronavirusa Covid-19.





Moskva, Peking i Teheran intenziviraju vojnu i gospodarsku suradnju, a Peking je prošli tjedan ostvario i neočekivani diplomatski uspjeh u pomirbi između Irana i Saudijske Arabije. Nakon višednevnih pregovora između iranske i saudijske delegacije održanih u kineskoj prijestolnici, dvije su zemlje odlučile ponovo uspostaviti diplomatske odnose, prekinute još prije 7 godina.

Danas je na vijest o trojnoj vježbi u Omanskom zaljevu reagirao i Washington.
Sjedinjene Države nisu zabrinute zbog iranskih, ruskih i kineskih vježbi koje provode u Omanskom zaljevu, Amerika će ih promatrati, izjavio je to John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Bijele kuće, odgovarajući na pitanje CNN-ovog novinara.
Također je naglasio kako ovo nije prvi put da Rusija i Kina provode vježbe. SAD će ih nadzirati kako bi bili sigurni da ne predstavljaju prijetnju nacionalnim sigurnosnim interesima Amerike i njezinih saveznika i partnera u regiji.

Komentari

komentar





You may also like