Kina: SAD krše načelo neširenja nuklearnog oružja

Australsko-britansko-američki planovi izgradnje nuklearnih podmornica za Australiju u sklopu vojnog saveza AUKUS (Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države) suprotni su načelima neširenja nuklearnog oružja. To je, u ponedjeljak, 26. rujna, objavio kineski medij blizak vladajućoj Komunističkoj partiji The Global Times.

“Sjedinjene Države, ne uzimajući u obzir ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice oko trilateralnog sporazuma o nuklearnim podmornicama (AUKUS), daju izjave o ubrzanju [provedbe] ovog sporazuma, što je jasan izazov i potkopava međunarodni sustav nuklearnog neširenja”, citira medij riječi predstavnika NR Kine.

“Kina je opetovano naglasila kako sporazum o nuklearnim podmornicama između tri zemlje krši Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT), Sporazum o sveobuhvatnim zaštitnim mjerama IAEA-e (Međunarodna agencija za atomsku energiju) i Dodatne protokole.”, navodi se u priopćenju.

Kako navodi ruska agencija TASS, u subotu je utjecajni američki medij The Wall Street Journal izvijestio kako američka administracija razmatra proizvodnju prvih podmornica na nuklearni pogon za australsku vojsku u SAD-u. Pretpostavlja se da bi te podmornice mogle početi ulaziti u službu Australske mornarice do sredine 2030-ih.

Ovdje bismo dodali slijedeće: velika je razlika u tome radi li se o podmornicama na nuklearni pogon, ili podmornicama nosačima nuklearnog oružja. Washington je u više navrata govorio upravo o prvoj varijanti, kada je riječ o izgradnji podmornica za Australiju u sklopu formata AUKUS. Međutim, Peking mu iz nekog razloga ne vjeruje.

Komentari

komentar





You may also like