Kina: SAD mora preuzeti odgovornost za obnovu Afganistana

Sjedinjene Države moraju preuzeti odgovornost za obnovu Afganistana, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tijekom četverostranog sastanka s ministrima vanjskih poslova Rusije, Irana i Pakistana na marginama summita Šangajske organizacije (ŠO) i Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB) u tadžikistanskom glavnom gradu Dušanbeu. 

“Ubrzano povlačenje američkih vojnika i njihovih saveznika dovelo je do pojave novih problema u Afganistanu”, citira kineskog dužnosnika, u petak, 17. rujna, službena web stranica kineskog MVP.

Wang Yi je kazao kako formiranje nove političke strukture u Afganistanu nije potpuno, etnički i vjerski sukobi su složeni, rizici lokalnih sukoba veliki, postoje problemi osiguravanja dobrobiti stanovništva, kao i neizvjesnost budućeg razvoja. “Sjedinjene Države moraju ispuniti svoje obveze”, rekao je Wang Yi.

“Četiri zemlje (Kina, Rusija, Iran, Pakistan) moraju, zajedno s drugim zemljama sa sličnim stavovima, potaknuti Sjedinjene Države da nauče lekciju i preuzmu odgovornost za obnovu Afganistana i pruže mu gospodarsku i humanitarnu pomoć. Ne možete samo skinuti odgovornost i oprati ruke”, kazao je šef kineske diplomacije.

 

Komentari

komentar





You may also like