Kina SAD-u: Prestanite nas blatiti. Vaše je ponašanje amoralno!

Sjedinjene Države morat će prestati s proizvodnjom tračeva i blaćenjem Kine, izjavio je u petak, 29. ožujka, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za medije.

Na taj je način kineska diplomacija odgovorila na zamolbu da prokomentira optužbe američke strane protiv Pekinga za „tehnološku špijunažu i nametanje dugova drugim zemljama“, kao i „masovno kršenje ljudskih prava“ u Ujgurskoj autonomnoj regiji.

Komentirajući plasiranje takvih tema od strane američkih službenih osoba, glasnogovornik kineskog MVP Geng Shuang izjavio je kako „određeni američki političari sebi dozvoljavaju svugdje ocrnjivati Kinu“.
„To je amoralno i u višem stupnju nepošteno ponašanje. Kina poziva te osobe na korekciju svojih stavova, odustajanje od razmišljanja u stilu „igre bez uloga“ iz vremena hladnog rata, objektivno i pravilno pristupati prema Kini i prestati s proizvodnjom tračeva i bacanjem prljavštine na Kinu“, kazao je danas Shuang.

Prema informacijama kineske agencije Xinhua, američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako se Washington nada da određene države shvaćaju rizike zbog svojih odluka i kineskih „dužničkih zamki“, kao i kineske „špijunske djelatnosti“ kroz njezine industrijske tvrtke i tehnološke kompanije.

Glasnogovornik kineskog MVP izjavio je kako Kina razvija suradnju sa širokim krugom zemalja u razvoju na temelju načela uzajamnog poštivanja, ravnopravnosti i obostrane koristi, i dodao slijedeće: „Dugovi u svezi s projektima u okviru suradnje s Kinom zauzimaju isključivo mali udio u ukupnom dužničkom bremenu odgovarajućih zona i država. Nema niti jedne države koja bi se našla u tzv. dužničkoj zamci zbog njezine suradnje s Kinom. Izjave SAD-a u korijenu se razilaze s činjenicama. Nastojanja SAD-a svojevoljno zaprljati ugled Kine neće polučiti uspjeh.“

Podsjećamo: tijekom nedavnog posjeta Ugandi pomoćnik američkog državnog tajnika za Afriku Tibor Nagy izjavio je kako su uspjesi kinesko-afričke suradnje „javno preuveličani“ i da su SAD uložile znatno više sredstava za poboljšanje uprave, sigurnost i druge sfere u Africi, nego što je to učinila Kina. „Međutim ljudi na to ne obraćaju pozornost, u vrijeme dok Kina gradi stadione i to dobiva posebnu pozornost afričkog stanovništva. Kineski krediti povećali su afričko dužničko breme. Osim svega ostalog, Kinezi još i otimaju poslove i radna mjesta lokalnom stanovništvu“, izjavio je američki državni službenik tijekom posjeta Ugandi i, očito, izazvao bijes kineske strane.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like