Kina SAD-u prijeti sankcijama zbog jučerašnjeg zakonskog prijedloga

Američki senator Lindsey Graham (naslovna fotografija) je 13. svibnja predložio zakon koji bi SAD-u omogućio uvođenje širokih sankcija protiv Kine, ukoliko Peking ne dostavi opširno izviješće o događajima vezanim uz epidemiju COVIDa-19 na svom teritoriju i posljedičnoj globalnoj pandemiji. Graham, naime, smatra, kako je kineska Komunistička partija oko toga problema „obmanjivala“ svijet, zbog čega se virus proširio i na SAD (o tome smo detaljno izvijestili u jučerašnjoj analizi, vidi link ispod teksta).

Na taj je potez američkog senatora promptno reagiralo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, nazvavši ga nemoralnim, i dodavši, kako je Kina od same pojave zaraze usko surađivala sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom – WHO.

Prema navodima medija Global Times, od četvrtka, 14. svibnja, Kina namjerava uvesti sankcije protiv četiri američka kongresmena i dvije organizacije zbog u Kongres dostavljenog, spomenutog prijedloga zakona koji govori o odgovornosti Kine za pandemiju koronavirusa. Na sankcijskom spisku može se naći i Eric Schmitt, glavni tužitelj američke savezne države Missouri, koji je prvi podigao tužbu protiv kineske vlade, optuživši je za skrivanje informacija o širenju koronavirusa.

Prema navodnima spomenutog medija, kineski odgovor neće biti simboličan ukoliko se spomenuti zakonski prijedlog i usvoji, a protumjere će po SAD „biti bolne“.

Zoran Meter: Ugledni ruski analitičar tvrdi: slijedi kinesko aktivno suprostavljanje SAD-u 

Komentari

komentar

loading...

You may also like