Kina: SAD žele „zabiti klin“ u odnose Pekinga i zemalja Srednje Azije

Američki državni tajnik Mike Pompeo posljednjih je dana obavio niz službenih posjeta pojedinim zemljama bivšeg SSSR-a – od Ukrajine i Bjelorusije na zapadu, do Kazahstana i Uzbekistana na istoku. Na Pompeovu diplomatsku aktivnost po zemljama Srednje Azije, naseljenim muslimanskim stanovništvom, danas je reagiralo kinesko veleposlanstvo u uzbekistanskom glavnom gradu Taškentu, optuživši američkog državnog tajnika da želi „zabiti klin“ između Kine i država Srednje Azije.

Kazao je slijedeće: „Na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim uzbekistanskim kolegom Mike Pompeo je javno kazao kako namjerava razgovarati o unutarnjim poslovima Kine s ministrima vanjskih poslova država Srednje Azije. Njegovo „znanje“ proizvodnje laži i korištenje svake prigode za ocrnjivanje Kine ne izaziva u nas nikakvo čuđenje.“ … „Ova turneja po euroazijskim zemljama zasićena zlonamjernim poticanjem i klevetom, u potpunosti je razotkrila njegovo osobno neprijateljstvo i predrasude prema Kini. … Bilo kakva nastojanja klevetanja Kine i sijanja razdora i prijateljskih odnosa između Kine i država Srednje Azije osuđeni su na propast“, izjavio je u utorak kineski diplomat.

Pompeo je, osim u Uzbekistanu, i u Kazahstanu tamošnjim državnim dužnosnicima govorio o potrebi njihovog kritiziranja kineskog postupanja prema ujgurskoj etničkoj i muslimanskoj zajednici na zapadu Kine. Za sada u Kazahstanu na takve pozive političari reagiraju i više nego suzdržano, javno dajući do znanja kako im ne pada na pamet ulaziti u sukobe s Kinom, i da žele i s Pekingom i s Washingtonom izgrađivati stabilne i prijateljske odnose. Pitanje je samo koliko će to još dugo moći jer SAD sada, vjerojatno, od njih traži da se čim prije odrede na čijoj su strani.

 

Komentari

komentar
You may also like