Kina sankcionirala američke proizvođače oružja zbog prodaje oružja Tajvanu

Kina je u četvrtak stavila Lockheed Martin i odjel Raytheon Technologies na “popis nepouzdanih subjekata” zbog prodaje oružja Tajvanu, zabranjujući im uvoz i izvoz povezan s Kinom u svojim najnovijim sankcijama protiv SAD-a, piše Reuters.

Mjere dolaze usred pojačanih napetosti nakon što je vojska SAD-a oborila, kako se navodi, kineski špijunski balon, a dan nakon što je Peking upozorio na “protumjere protiv relevantnih američkih subjekata koji potkopavaju suverenitet i sigurnost Kine”.

Tvrtkama Lockheed Martin Corp i Raytheon Missile and Defence Corp, podružnici Raytheon Technologies Corp, zabranjeno je “uključivanje u uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom”, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Nijedna tvrtka ne prodaje obrambene proizvode Kini. Raytheon je odbio komentirati. Raytheon Technologies prodaje svoje Pratt & Whitney zrakoplovne motore, kao i stajne trapove i kontrole kineskoj industriji komercijalnog zrakoplovstva.

Lockheed, koji izvozi u više od 70 zemalja, rekao je u izjavi: “Prodaja inozemne vojne opreme je transakcija između vlada i blisko surađujemo s vladom SAD-a u bilo kojoj prodaji vojne opreme međunarodnim kupcima. Lockheed Martin se čvrsto pridržava vlade Sjedinjenih Američkih Država u pogledu poslovanja s vanjskom politikom.” Lockheed proizvodi borbeni zrakoplov F-22 Raptor, koji je letio u misiji obaranja navodnog kineskog špijunskog balona u blizini obale Južne Karoline, koristeći raketu AIM-9X Sidewinder koju je napravio Raytheon.

Peking je također zabranio tvrtkama daljnja ulaganja u Kinu, višem menadžmentu zabranio ulazak u zemlju, poništio boravišne dozvole za bilo koje osoblje u Kini i nametnuo kazne koje su dvostruko veće od ugovorenih iznosa njihove prodaje oružja Tajvanu. Nije bilo jasno kako će Kina nametnuti takve kazne, za koje je rekla da se moraju platiti u roku od 15 dana.

Kina je prošle veljače sankcionirala dvije tvrtke zbog prodaje oružja u vrijednosti od 100 milijuna dolara Tajvanu, samoupravnom otoku koji Peking smatra otcijepljenom pokrajinom. U najmanje dvije prethodne situacije Kina je najavila sankcije protiv Lockheeda i Raytheona, 2019. i 2020., iako Peking nije objasnio što te sankcije podrazumijevaju niti kako su provedene.

SAD ne prodaje oružje Kini. Međutim, Sjedinjene Američke Države obvezuju se Zakonom o odnosima s Tajvanom iz 1979. Tajvanu osigurati sredstva za samoobranu, a prodaja oružja uvijek izaziva ljutnju Kine.

U SAD-u „raste zabrinutost“ zbog rusko-kineskog partnerstva usred rata u Ukrajini

 

Komentari

komentar

You may also like