Kina se američkoj reviziji 2. svj. rata namjerava suprostaviti zajedno s Rusijom

Sve se više pojačavaju napetosti na relaciji Washington-Peking, u kojima je pandemija koronavirusa bila samo „okidač“ za dodatno produbljivanje njihovih,već i ranije dovoljno snažnih dubioza i proturječnosti na političkoj i  gospodarskoj razini. COVID-19 očito je „poslužio“ i za formalno stavljanje američko-kineskih odnosa na pijedestal otvorenog suparništva s tendencijom prema neprijateljstvu.

U tom kontekstu treba podsjetiti kako Washington, odnedavno, sve više potencira i ideološki čimbenik kao svoje „oruđe“ za obračun s Pekingom, napadajući sam politički i državni ustroj suvremene Kine, utemeljen na ideologiji i svemoći tamošnje Komunističke partije, kojoj je višestranačka demokracija, barem u „kopnenoj Kini“ još uvijek tabu (u Hong Kongu, kineskoj regiji sa širokom autonomijom, zbog poznatih povijesnih okolnosti na snazi je i dalje kapitalistički (tržišni) gospodarski model i političko višestranačje). A u sklopu tih napada sve se češće u pitanje dovode i ključne teze iz Drugog svjetskog rata na način kako ih tumači Kina. Pritom nije potrebno posebno objašnjavati što za Kinu znači revizija toga dijela njezine (i ljudske) povijesti s obzirom na golema stradanja njenog stanovništva u vrijeme japanske agresije, i u čemu su, primjerice, stavovi Južne Koreje (kao važne američke regionalne partnerice) puno bliži Pekingu nego, primjerice, Washingtonu, a da o Tokiju i ne govorimo.

Upravo na to posljednje, reviziju WW2, na današnjoj medijskoj konferenciji reagirao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, izjavivši slijedeće:

„Kina je spremna zajedno s Rusijom odlučno zaštititi rezultate Drugog svjetskog rata, pridržavajući se načela Statuta OUN-a i temeljnih normi međunarodnih odnosa, i suprostaviti se bilo kakvim oblicima jednostranosti.“ Kazao je, također, kako se pojedine političke snage u SAD-u neprijateljski odnose prema američko-kineskim odnosima, i da guraju dvije zemlje u novi hladni rat. „To je opasna politika promjene povijesti, koja može srušiti rezultate desetljećima duge suradnje Kine i SAD-a, smanjiti perspektive razvoja samih Sjedinjenih Država, kao i ugroziti stabilnost i razvoj čitavoga svijeta“, izjavio je kineski šef diplomacije.

Kina nema namjeru promijeniti ili zamijeniti SAD, ali je došlo vrijeme da Sjedinjene Države odustanu od namjere promjene Kine, i da „prekinu postavljati prepreke maršu 1,4 milijarde ljudi na putu prema modernizaciji“, zaključio je Wang Yi.

 





Komentari

komentar

You may also like