Kina se ponaša “drskije” nego ikad prije – šef FBI-a

Prijeteći stav Kine prema Zapadu je “drskiji i štetniji” nego ikad prije, rekao je direktor FBI-ja, Christopher Asher Wray u govoru u ponedjeljak u Predsjedničkoj biblioteci i muzeju Ronalda Reagana u Kaliforniji, nazvavši kinesku komunističku partiju njihovim “globalnim protivnikom”, prenosi RT.

Šef FBI-a iznio je širok raspon optužbi protiv Pekinga: od krađe tehnologije i hakiranja, do otmice stranih državljana i ucjene. “Kada zbrojimo ono što vidimo u našim istragama, od kojih je više od 2000 usredotočeno na kinesku vladu koja pokušava ukrasti naše informacije ili tehnologiju, jednostavno nema zemlje koja predstavlja širu prijetnju našim idejama, inovacijama i ekonomskoj sigurnosti od Kine”, rekao je Wray.

Kineska vlada krade nevjerojatne količine informacija i uzrokuje duboku štetu koja uništava posao u širokom rasponu industrija, toliko da neprestano otvaramo nove operacije kako bismo se suprotstavili njihovim obavještajnim operacijama, otprilike svakih 12 sati. “Samo koristeći cyber sredstva, hakeri kineske vlade ukrali su više naših osobnih i korporativnih podataka nego sve druge zemlje zajedno”, rekao je Wray.

Wrayovo obraćanje stiglo je istog dana kada je milijarder i filantrop George Soros ustvrdio da će Kina iskoristiti nadolazeće Zimske olimpijske igre, koje će početi u Pekingu 4. veljače, da “ostvare propagandnu pobjedu” sličnu Olimpijskim igrama 1936. u nacističkoj Njemačkoj. SAD i nekoliko drugih zapadnih zemalja odbile su poslati dužnosnike na igre, pozivajući se na kinesko nepoštivanje ljudskih prava. No, na igrama će se natjecati sportaši, uključujući i one iz tima SAD-a.

Peking nije odmah odgovorio na Wrayjeve izjave, ali je više puta zanijekao da Kina predstavlja prijetnju SAD-u ili bilo kojoj drugoj državi posebno.

Komentari

komentar





You may also like