Kina se usprotivila porezu EU na ugljik

Tzv zelena tranzicija EU i potezi Bruxellesa koji se s ciljem realizacije zacrtane strategije o energetskoj neutralnosti do 2050. g. poduzimaju ili najavljuju, izazivaju sve više prijepora i izvan EU, o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Kineska vlada usprotivila se uvođenju poreza na ugljik u EU, koji se planira primjenjivati od 2026. godine.

„Porez na ugljik u biti je jednostrana mjera kako bi klimatske promjene počele utjecati na trgovinski sektor. To krši pravila WTO-a … i ozbiljno će potkopati međusobno povjerenje u svjetsku zajednicu i izglede za gospodarski rast”, izjavio je na medijskoj konferenciji glasnogovornik kineskog Ministarstva za ekologiju Liu Yubin. Naveo je kako bi se sudjelovanje svake zemlje u borbi protiv klimatskih promjena trebalo odvijati uzimajući u obzir razinu njenog gospodarskog razvoja. Prema mišljenju navedenog kineskog ministarstva, porez na ugljik mogao bi ozbiljno naštetiti spremnosti i sposobnosti zemalja da se odupru klimatskim promjenama.

Kina je najveći proizvođač industrijskih roba, uključujući čelik i cement, i najviše će biti pogođena uvođenjem europskog Prekograničnog mehanizma regulacije ugljika (CBAM), objavio je Reuters.

Plan Bruxellesa je uvesti porez na ugljik na uvoz čelika, željeza, aluminija, gnojiva i električne energije.

Ovaj bi porez mogao skupo koštati i ruske izvoznike u EU. Ta je zemlja ovakvih  proizvoda 2019. g. izvezla u vrijednosti od 9,5 milijardi eura. Spomenuti porez na ugljik Ruse bi mogao koštati više od milijardu dolara godišnje zbog čega imaju dva izbora: ili plaćati taj namet, ili uvesti tehnologiju za smanjenje CO2 u procesu proizvodnje, a Rusi bi se mogli odlučiti za ovo drugo. Tako barem navodi analitičar Aleksandar Sobko.





EU se ovom mjerom ne brine samo za ekologiju: ona nastoji i osigurati europsko tržište za svoje proizvođače čelika, aluminija i td. čiji su proizvodi sada skuplji od uvoznih američkih, ruskih ili kineskih. Zato nije čudo da posljednje tri zemlje ne gledaju s razumijevanjem na ovu odluku EU koju smatraju diskriminirajućom, što je Kina danas javno i kazala kroz spomenuto priopćenje.

Komentari

komentar





You may also like