Kina službeno objavila o obustavi kupnje poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a

Kineska vlada jučer je izjavila kako obustavlja kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda, pri tom upozorivši i na mogućnost povećanja carina na uvoz američkih proizvoda, kao protuodgovor na nove prijetnje američke administracije o uvođenju carina od 10% na kineske proizvode u visini od 300 milijardi dolara od 1. rujna ove godine.

Kinesko Ministarstvo gospodarstva je u ponedjeljak, 5. kolovoza, objavilo vijest o zaustavljanju narudžbi za kupnju poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, kao odgovor na izjavu Donalda Trumpa od 1. kolovoza.

Prema ocijeni Pekinga, objava američkog predsjednika o svojim namjerama za uvođenje carina na kineske proizvode u iznosu od 300 milijardi dolara (to će značiti, uz one, već do sada uvedene, carine na gotovo sveukupni kineski godišnji izvoz u SAD) predstavlja „ozbiljno kršenje“ dogovora između predsjednika dviju država (Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na prošlomjesečnom summitu G20 u japanskoj Osaki, op. a.)





Osim zuastavljanja uvoza, kineska Carinska uprava „ne isključuje niti uvođenje carina na američke poljoprivredne proizvode nakon 3. kolovoza“.

Ukoliko ovoj vijesti pridodamo i onu već jutros objavljenu (vidi poveznicu ispod teksta) o mogućem početku tzv. deviznog rata između dviju globalnih mega-ekonomija nakon kineske, kako Trump tvrdi umjetne devalvacije juana, čini se kako postaje jasno da je nedavno obnovljeni sastanak pregovaračkih delegacija dviju zemalja o trgovinskom sporazumu, održan u Pekingu, završio krahom, i kako SAD i Kina nezaustavljivo klize u potpunu neizvjesnost svojih (ne samo) gospodarskih odnosa, čije posljedice nitko ne može predvidjeti ali je već i sada jasno kako će ih osjetiti (a već ih i osjeća) čitavi svijet.

Trump optužio Kinu za devizne manipulacije





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like