Kina smanjila ograničenja za inozemne financijske tvrtke

Kina je učinila važan korak na putu dugoočekivanog otvaranja svog financijskog sustava, izjavivši, kako će to omogućiti ukidanje ograničenja za sudjelovanje stranaca u bankama i tvrtkama koje upravljaju aktivima u Kini, objavio je Bloomberg.

Ukidanje ograničenja omogućit će inozemnim tvrtkama vladanje kontrolnim paketima dionica domaćih tvrtki.

Nova pravila, objavljena na brifingu kineske vlade, daje globalnim financijskim tvrtkama do sada besprimjerni pristup drugoj po veličini ekonomiji svijeta.

Taj korak, o kojem je danas izvjestio kineski zamjenik ministra fnancija, uslijedio je nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao na olakšavanje pristupa inozemnim tvrtkama na kinesko tržište.

Objava ove odluke tempirana je s posjetom Donald Trumpa Pekingu i učvršćuje pokrenutu reformu kineskog predsjednika Xi Jinpinga, u manje od mjesec dana nakon što je potvrdio i učvrstio status najmoćnijeg kineskog vođe tijekom nekoliko desetljeća.
Ove izmjene uključuju povišenje limita za inozemno vlasništvo u tvrtkama u zajedničkom vlasništvu, koje se bave fjućersima, dionicama, vrijednosnim papirima, do 51% u odnosu na dosadašnjih 49%, a stupit će na snagu odmah nakon usvajanja konkretnih pravila po tom pitanju, kazano je na konferenciji za medije kineskog Ministarstva financija, uz opasku, kako će Kina „formulirati agendu za usvajanje reformi i otvaranje financijskog sektora“.

Iako je Kina već ranije učinila velike pomake u otvaranju svojih tržišta dionicama i obveznicama za strane investitore, međunarodne banke i tvrtke koje se bave financijama bile su razočarane ograničenjima u smislu vlasničkih udjela, koja su ih činila marginalnim igračima u jednom od najbrže rastućih  financijskih sustava svijeta. Svi koji su počimali biznis u Kini susretali su se s mnoštvom rizika, uključno i konkurenciju sa strane kineskih državnih tvrtki, pa optimisti sada tvrde kako će smanjenje ograničenja stranim tvrtkama dati nove mogućnosti, a unutarnje financijsko tržište učiniti još učinkovitijim.





Sveukupna inozemna biznis-zajednica s oprezom je primila najnovije kineske najave.

Iz Američke gospodarske komore u Šangaju stiglo je priopćenje, kako je „otvaranje tržišta za financijske usluge bilo jedan od glavnih ciljeva. Radi se o koraku u pravom smijeru. … Odluka će svakako olakšati pristup – i to je ono što mi pozdravljamo“.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like