Kina snažno prosvjeduje protiv poteza SAD-a prema Tajvanu

KIna je u četvrtak, 12. kolovoza, izrazila iznimno nezadovoljstvo i snažan prosvjed zbog odobrenja američkog Senata prijedloga zakona o sudjelovanju Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), izvijestila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na priopćenje kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dana 6. kolovoza američki Senat, u nazočnosti samo malog broja senatora, usvojio je “jednoglasnim pristankom” prijedlog zakona kojim se američkom državnom tajniku daje ovlast razviti strategiju za vraćanje statusa promatrača Tajvana pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Zakon zahtijeva od američkog državnog tajnika da pojasni izmjene plana State Departmenta o očuvanju statusa promatrača Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, navodi Eadaily.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da je prijedlog zakona potpuno politička manipulacija nekoliko protukineskih političara. Ozbiljno krši načelo jedne Kine i odredbe tri kinesko-američka zajednička priopćenja te je u suprotnosti s međunarodnim pravom i osnovnim pravilima koja uređuju međunarodne odnose. Osim toga, prijedlog zakona smatra se grubim miješanjem u kineske unutarnje poslove.

“Kina izražava iznimno nezadovoljstvo i snažan prosvjed zbog djelovanja američkog Senata i već je dala ozbiljne izjave američkoj strani po tom pitanju”, kazala je Hua Chunying.

Kineska diplomatkinja pozvala je američki Kongres da u potpunosti prizna preosjetljivost tajvanskog pitanja, da se strogo pridržava načela jedne Kine i odredbi tri kinesko-američka zajednička priopćenja i da se pridržava međunarodnog prava i temeljnih normi međunarodnih odnosa. Suzdržite se od pomaganja Tajvanu u proširenju takozvanog međunarodnog prostora i prestanite slati zavaravajuće signale separatističkim snagama koje se zalažu za neovisnost Tajvana, zaključila je Hua Chunying.

Komentari

komentar





You may also like