Kina spremna surađivati sa SAD-om u inicijativi ‘Izgradimo bolji svijet’. Ponovila je i važan poziv!

Kina je voljna surađivati sa Sjedinjenim Državama na globalnom infrastrukturnom planu pod vodstvom G7 te je otvorena prema priključenju Washingtona njezinoj inicijativi Pojas i put (BRI), rekao je u ponedjeljak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Skupina sedam najbogatijih demokracija (G7), koju čine Sjedinjene Države i njihovi saveznici, predložila je inicijativu Build Back Better World (B3W) u lipnju kako bi pomogla zemljama u razvoju da zadovolje infrastrukturne potrebe, dok su se pokušavale suprotstaviti rastućem utjecaju Kine.

“Također smo spremni razmotriti koordinaciju s američkom inicijativom Izgradimo bolji svijet kako bismo svijetu pružili više visokokvalitetnih javnih dobara”, rekao je Wang u videoporuci na događaju povodom 50. godišnjice Šangajskog komunikea, koji je obilježio normalizaciju odnosa između Sjedinjenih Država i Kine.

Rekao je da je Kina također otvorena za sudjelovanje SAD-a u inicijativi ‘Izgradimo bolji svijet’ i Inicijativi za globalni razvoj, pozivu kineskog predsjednika Xi Jinpinga u rujnu da sve zemlje rade na održivom razvoju.

Inicijativa G7 Izgradimo bolji svijet (B3W) smatra se alternativom suparničkoj kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI) , koju je pokrenuo Xi 2013. Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume s Kinom o suradnji u projektima BRI-a poput željeznica, luka, autocesta i druge infrastrukture.

Wang je pozvao Washington da surađuje s Kinom u azijsko-pacifičkom području kako bi izgradio “obitelj otvorenosti, uključivosti, inovacije, rasta, povezanosti i suradnje na koju svi dobivaju”, umjesto da regiju pretvori u regiju sukoba i konfrontacije.





Šangajski komunike, dokument koji je označio kraj izolacije između dviju zemalja objavljen tijekom povijesnog posjeta tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona Kini, značio je da su dvije velike sile s različitim društvenim sustavima spremne mirno koegzistirati, rekao je.

Wang je ponovio poziv Sjedinjenim Državama da prestanu podržavati neovisnost Tajvana, otoka s vlastitom samoupravom, na koji Kina polaže pravo.

Komentari

komentar





You may also like