Kina standardizira pristup tržištu za strane investitore

Kineski bankarski regulator objavio je projekt mjera o unošenju dopuna u njegovo licenciranje i nadzor pojedinih djelatnosti, financiranih na račun inozemnih banaka. Taj potez usmjeren je na stimuliranje investicija u brzorastući financijski sektor zemlje, navodi Reuters.

U izjavi, koju je u četvrtak, 28. prosinca, objvila Komisija za reguliranje bankarske djelatnosti Kine (CBRC), navedeno je, kako se Komisija priprema uvesti izmjene administrativnih mjera za „standardizaciju pristupa tržištima“ za inozemne kreditore i smanjenje birokratskih barijera za osiguranje ravnopravnih uvjeta za korake poput otvaranja podružnica, privlačenja sredstava i provjera starijih rukovoditelja.

CBRC je također objavio kako planira uvesti proceduru osiguranja „jasnog pravnog temelja“ za banke, financiranje iz inozemstva, za investicije u dioničarski kapital kineskih financijskih institucija.
Sustav informiranja također će biti uspostavljen za četiri vrste djelatnosti, uključno, operacije zaštite vrijednosnih papira i pružanje usluga o upravljanju kapitalom za inizemne klijente, izvjestio je regulator.

Kina je već ranije obećala još više otvoriti svoj financijski sektor za inozemne investitore i učvrstiti „teren za igru“.

U studenom je kineski zamjenik ministra financija izjavio kako će Kina povisiti limite vladanja inozemnog kapitala u pojedinim zajedničkim tvrtkama na tržištu fjučersa, vrijednosnih papira i fondova do 51% u odnosu na sadašnjih 49%.  Prije mjesec dana izvjesni predstavnik CBRC je izjavio, kako se država sprema za daljnje otvaranje svog bankarskog sustava za inozemne investitore. Udio tržišta inozemnih banaka u Kini snizio se za 1,2% u uspordbi na stanje prije 10 godina, kada je iznosio  2,4%, što nije povoljno za povećanje investicija.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like