Kina traži zajednički stav s Iranom o Afganistanu

Oprezna Kina nastoji zauzeti zajednički stav s ključnim susjedom Afganistana Iranom kako bi učvrstila svoju rastuću ulogu u ratom razorenoj zemlji dok čeka da talibani formiraju “otvorenu i inkluzivnu” vladu, navodi indijski medij Pioneer.

Kina već koordinira svoju evoluirajuću politiku prema Afganistanu sa svojim “saveznikom za sve vremenske uvjete” Pakistanom i Rusijom koje također dijele granice s Afganistanom (ova zadnja preko svojih srednjoazijskih saveznika, prije svega Turkemenistana).

Peking, koji je otvorio svoje veleposlanstvo u Kabulu zajedno s Pakistanom i Rusijom, čeka formiranje vlade od strane talibana koja neće biti tako brzo priznata od strane zapadnih država.

Kina, također, pomno nadzire borbe u dolini Panjšir između talibana i milicija Fronta nacionalnog otpora (NRF) pod vodstvom Ahmada Massouda.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi održao je u subotu telefonski razgovor sa svojim iranskim kolegom Hosseinom Amirom-Abdollahianom.

Iran, koji se bori protiv američkih sankcija zbog svoje nuklearne politike, posljednjih se godina približio Kini, a Peking je stalno povećavao svoja ulaganja u tu zemlju koja dijeli granice s Pakistanom.

Kina se nada da će “nova vlada biti otvorena i sveobuhvatna, napraviti jasan raskid s terorističkim organizacijama te uspostaviti i razviti dobre odnose s drugim zemljama, poglavito onim susjednim”, objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Kao zajednički susjedi Afganistana, Kina i Iran moraju ojačati komunikaciju i koordinaciju kako bi odigrali konstruktivnu ulogu u postizanju neometane tranzicije i mirne obnove Afganistana”, rečeno je.

Wang se također obrušio na SAD, rekavši kako „tvrdnja Sjedinjenih Država da im povlačenje iz Afganistana omogućuje preusmjeravanje svog fokusa na Kinu i Rusiju ne služi samo kao izgovor za vlastiti neuspjeh, već otkriva i njezinu prirodu pritisaka političke moći u svijetu”.

Ako SAD ne može naučiti potrebne lekcije, morat će učiniti greške ozbiljnije od onih u Afganistanu, upozorio je Wang.

Njegov iranski kolega Amir-Abdollahian kazao je kako je glavni uzrok kaosa u Afganistanu neodgovornost SAD-a.

“Iran također smatra da bi Afganistan trebao uspostaviti široku i uključivu vladu koja odražava interese svih etničkih skupina u zemlji”, navodi se u priopćenju.

Peking je već preuzeo čvrsto obećanje od talibanskog izaslanstva na čelu s mulom Abdul Ghani Baradarom tijekom posjeta Kini u srpnju da neće dozvoliti ujgurskim militantima iz pokreta ETIM da djeluje s afganistanskog tla.

Kina, u isto vrijeme, traži proširenje svog kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora od 60 milijardi USD na Afganistan, osim što tamo već eksploatira rudnike bogate mineralima.

Talibani su već izjavili kako Kina ima veliku ulogu u obnovi ratom zahvaćene zemlje.

“Kina je velika zemlja s ogromnom ekonomijom i kapacitetima. Oni mogu odigrati veliku ulogu u obnovi Afganistana”, rekao je glasnogovornik talibana Suhail Shaheen u nedavnom intervju za kineski državni medij Global Television Network.

“Posljednjih godina imamo odnos s Kinom i Rusijom. Rekli smo im da ne trebaju brinuti zbog Afganistana”, dodao je.

 

Komentari

komentar

You may also like