Kina: Turska može prevladati ekonomske teškoće. Stiže i kredit od 3,8 mlrd dolara

Kina je izrazila potporu Turskoj, izjavivši, kako ta zemlja može prevladati svoje „privremene“ gospodarske teškoće.

Turska valuta lira ove je godine izgubila  trećinu svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar, a pogoršanje američko-turskih odnosa vezano uz zatočenog američkog pastora Brunsona (u Turskoj optuženog za špijunažu i suradnju s terorističkim organizacijama) samo je ubrzalo taj proces. Naravno, problemi su počeli i prije „afere Brunson“, poglavito nakon Erdoganove izborne pobjede i učvršćenja njegove vlasti kroz prijelaz zemlje na predsjednički susta vladanja. Tada je intenziviran i utjecaj predsjednika na monetarno-kreditnu politiku zemlje.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova danas je istaknulo „novi smijer“ turske ekonomije i njezinih vanjskih veza.
„Kina smatra kako Turska ima sposobnost prevladavanja privremenih ekonomskih teškoća i nada se kako će te zemlje (SAD i Turska) moći smanjiti svoja neslaganja posredstvom dijaloga“, stoji u izjavi kinekog MVP.

Podsjećamo: u prošli petak turska lira je prema dolaru pala za 20%, nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio povećanje carina za dva puta u odnosu na uvoz turskog čelika i aluminija. Prethodno je Bijela kuća uvela i sankcije protiv turskih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa zbog odbijanja Ankare da oslobodi američkog pastora Brunsona. Analitičari smatraju, kako, s obzirom na nepostojanje znakova deeskalacije u odnosima Washingtona i Ankare, ali i nepostojanja konkretnog, sveobuhvatnog plana za rješavanje slabosti u turskom gospodarstvu, i dalje postoji veliki rizik od pada turske nacionalne valute.

Kinesko MVP danas je, pozivajući se na tamošnje državne medije, objavilo kako je kineska državna banka Industrial and Commercial Bank of China Ltd s turskom ICBC bankom potpisala sporazum o dodijeli 3,8 milijardi dolara. Turska banka potvrdila je potpisivanje memoranduma o razumijevanju i suradnji u sferi infrastrukture, ali je odbila komentirati dodjelu spomenutog novčanog iznosa, navodno nedavno dogovorenog u Ankari.

Također, kinesko MVP je izjavilo kako je Kina uvijek podržavala poslovnu i financijsku suradnju među državama i sklapanje poslova u skladu s tržišnim pravilima.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like