Kina tvrdi da je provela vojnu vježbu blizu Tajvana kako bi upozorila SAD

Kineska vojska je danas priopćila kako je nedavno provedena vojna vježba blizu Tajvana zapravo “svečano upozorenje” protiv “dosluha” sa Sjedinjenim Državama, prenosi Xinhua.

Američki predsjednik Joe Biden razljutio je Kinu u ponedjeljak jer čini da signalizira promjenu američke politike “strateške dvosmislenosti” prema Tajvanu rekavši da će se Sjedinjene Države vojno angažirati ako Kina napadne otok. No, rekao je u utorak da nema promjena u politici SAD-a.

Istočno zapovjedništvo Kineske narodnooslobodilačke vojske priopćilo je da je nedavno izvelo patrolu i vježbu u zračnom prostoru i moru oko Tajvana. “Ovo je svečano upozorenje protiv nedavnog dosluha između Sjedinjenih Država i Tajvana”, rekao je glasnogovornik zapovjedništva Shi Yi. “Licemjerno je i uzaludno da Sjedinjene Države govore jedno, a rade drugo po pitanju Tajvana”, rekao je. Kina se nikada nije odrekla mogućnosti upotrebe sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, a Tajvanski tjesnac ostaje potencijalno vojno žarište.

Iako se Sjedinjene Države službeno pridržavaju politike “jedne Kine”, priznajući samo Peking, obvezale su se prema svom Zakonu o odnosima s Tajvanom “da će Tajvanu pružiti sredstva za obranu”. Nije točno definirano što to zapravo znači u slučaju napada. Washington namjerno ne precizira što će učiniti u slučaju takvog napada. Ranije ove godine, Biden je rekao kako će SAD i vojno braniti Tajvan, ali dan poslije je Bijela kuća povukla tu izjavu.

Komentari

komentar





You may also like