Kina tvrdi da je američki razarač ušao u njihov morski teritorij

Kineska vojska priopćila je da su njihove morske i zračne snage raspoređene kao odgovor prisutnost američkog razarača USS Benfold u Južnom kineskom moru u utorak. Brod klase Arleigh Burke “nezakonito je ušao” u područje u blizini otočja Paracel koje Peking naziva otočjem Xisha i tvrdi da je njihov teritorij, izvijestio je danas glasnogovornik južnog zapovjedništva Narodne oslobodilačke vojske (PLA), prenosi Xinhua.

Zapovjedništvo je poslalo pomorske i zračne snage da prate i na kraju “upozore” američki ratni brod, rekao je glasnogovornik, pukovnik Tian Junli. Rekao je da je prolazak broda “ozbiljno narušio suverenitet i sigurnost Kine” i upozorio da će, ukoliko Washington ne prestane s takvim aktivnostima, “snositi ozbiljne posljedice”.

Američka mornarica nije odmah komentirala operaciju, ali je rekla da će uskoro objaviti priopćenje, prenosi Reuters. USS Benford je ranije bio raspoređen za provođenje operacije slobode plovidbe (FONOP) početkom rujna 2021. u blizini spornog grebena Mischief oko kojeg Kina ulaže velike napre kako bi ga učinila svojim teritorijem, a u njegovoj blizini gradi i umjetne otoke.

Južno kinesko more jedan je od najprometnijih brodskih ruta na svijetu, a Kina ga smatra bitnim za svoju nacionalnu sigurnost. Regionalne sile polažu pravo na razne otoke, uključujući Kinu, Vijetnam, Maleziju, Brunej i Filipine. SAD ne podržava tvrdnje nijedne nacije i rutinski plovi FONOP-om kako bi osporio tvrdnje Pekinga o suverenitetu.

Komentari

komentar





You may also like